16. 01. 2022.
Novoobjavljena studija u Norveškoj: Žene izdržljiviji vojnici od muškaraca!

Novoobjavljena studija u Norveškoj: Žene izdržljiviji vojnici od muškaraca!

BiH drastično troši na vojsku: Uloženo više novca nego što ima budžet Ministarstva odbrane

Prema podacima Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stokholmu (SIPRI), Bosna i Hercegovina spada u red država koje su drastično povećale svoju potrošnju na vojsku i naoružanje.

Naime, kako se navodi u najnovijem izvještaju, BiH je u prošloj godini na vojsku i naoružanje potrošila 221 milion dolara ili oko 375 miliona KM, što predstavlja povećanje potrošnje od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Ipak, ostaje nejasno kako je to uopšte moguće, s obzirom da je budžet Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH za 2017. godinu iznosio 285,6 miliona KM, navodi se na zvaničnoj stranici Ministarstva.

Takođe, prema usvojenom budžetu za 2018. godinu, budžet Ministarstva odbrane BiH iznosio je 283,8 miliona maraka.

Inače, Međunarodni institut za mirovne studije u Stokholmu procijenio je da je u 2018. godini na vojsku u svijetu potrošeno 1,8 hiljada milijardi dolara, što je porast od 2,6 odsto u odnosu na 2017.

Sjedinjene Države na čelu su kolone i troše na vojsku 649 milijardi dolara, što je porast od četiri odsto u poređenju s prethodnim periodom. To je 36 odsto od ukupne svjetske potrošnje, dodaju iz SIPRI-a.

Kina je na drugom mjestu i na vojsku troši oko 250 milijardi dolara, što je 14 odsto ukupne svjetske potrošnje.

Na trećem mjestu je Saudijska Arabija koja troši 67,6 milijardi dolara, uprkos rezanju troškova za gotovo šest odsto, a u stopu je prate Indija i Francuska, poručili su iz Instituta.

Rusija je pala na šesto mjesto, s potrošnjom od oko 61,4 milijardi dolara. Ovo je prvi put da Rusija nije među prvih pet potrošača od 2006. godine.

Brojevi uključuju troškove plata, misija i operacija, kupovine oružja i opreme, kao i istraživanja i razvoja, objasnili su iz Instituta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender