28. 11. 2021.
Šta je adut Kine u trgovinskom ratu sa Amerikom?

Šta je adut Kine u trgovinskom ratu sa Amerikom?

Šta je adut Kine u trgovinskom ratu sa Amerikom?

Zvanični Peking posjeduje još jedno ekonomsko oružje u eskalirajućem trgovinskom sporu protiv Vašingtona, a to je potencijalni embargo na metale rijetke zemlje koji se koriste u proizvodnji gotovo svega, od uređaja visoke tehnologije do borbenih aviona, piše Russia Today.

Predsjednik Kine Si Ðinping je ranije ove nedelje obavio rutinsku posjetu jednom kineskom pogonu za metale rijetke zemlje, u uslovima rastućih tenzija između dve zemlje i ubrzo pošto su se SAD obrušile na kinesku tehnološku kompaniju Huawei.

Mada o tome nije objavljeno zvanično saopštenje Pekinga, ta poseta je izazvala bojazan da je Kina spremna da koristi te materijale, a posebno zabranu njihovog izvoza, u sporu protiv SAD, ocenjuje RT.

“Metali rijetke zemlje su zaista još jedan način na koji Kina može da uzvrati”, kaže za RT nezavisni politički analitičar Alesandro Bruno.

“Ona bi mogla da uvede velika ograničenja na metale rijetke zemlje koji su neophodni za izradu svih vrsta elektronske opreme, posebno telefona. To je prilična pretnja jer Zapad nema sopstvenu ponudu”, pojasnio je on.

Ne iznenađuje stoga što ti minerali nisu stavljeni na američku listu kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara koji se suočavaju sa većim uvoznim tarifama, ocijenjuje RT.

Neposredno nakon što su kineski i drugi mediji izvijestili da Peking razmatra ovakav embargo, akcije rudnika metala rijetke zemlje su snažno uzletjele.

Prema Global Tajmsu, sektor metala rijetke zemlje skočio je za 8,5 odsto u utorak, dok je kompanija “China Rare Earth Holdings” bila rekorder sa rastom cijene akcija od 108 odsto.

Strateški značaj elemenata retke zemlje teško da je precijenjen. Koristimo ih svaki dan, a da toga često i nismo svjesni.

Koriste se u izradi pametnih telefona i laptopova do hibridnih ili električnih vozila.

Metali rijetke zemlje se takođe koriste u savremenom naoružanju, na primer u proizvodnji sistema za navođenje raketa i borbenih aviona.

Američka industrija bi, ocenjuje RT, sigurno pretrpela bolan udarac ako bi Kina smanjila ponudu.

SAD su 1990. godine bile najveći proizvođač metala rijetke zemlje, ali im je Kina odavno preotela tu krunu.

Peking je 2018. godine proizveo 120.000 tona tih materijala, što je povećanje od 15.000 tona u odnosu na godinu ranije, dok je u SAD ukupno proizvedeno samo 15.000 tona, piše RT.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender