16. 01. 2022.
Danas i sutra eksperimentalna mala matura u 94 škole u Srpskoj

Danas i sutra eksperimentalna mala matura u 94 škole u Srpskoj

Danas i sutra eksperimentalna mala matura u 94 škole u Srpskoj

U 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj danas i sutra izvodi se eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika, rekao je Srni direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Damjanović je rekao da je eksperimentalnom malom maturom obuhvaćeno više od 4.500 učenika devetih razreda i da se danas provjeravaju učenička znanja iz srpskog jezika, a sutra iz matematike.

Prema njegovim riječima, u eksperimentalnoj maloj maturi učestvuje više od 2.500 nastavnika u raznim komisijama.

– U ovom trenutku kroz eksperimentalnu malu maturu provjeravamo znanje učenika u ova dva predmeta u skladu sa propisanim standardima i to nije način provjere kao u klasičnoj nastavi koju rade nastavnici u ova dva predmeta, jer je ovdje riječ o nivoima znanja – nizak, srednji i visoki nivo znanja – pojasnio je Damjanović.

Istakao je da je prema Strategiji razvoja obrazovanja Republike Srpske planirano da se obavezna mala matura u Srpskoj za učenike devetih razreda uvodi školske 2021/22. godine.

– Sve dok ne bude obaveza uvođenja male mature, mi u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj radimo eksperimentalno da bi se, prije svega, nastavnici koji to sprovode, a onda i učenici koji učestvuju naučili poštivanju zadatih propisa Republičkog pedagoškog zavoda o izvođenju malih matura – rekao je Damjanović.

Rekao je da su ti propisi identični kao oni u Srbiji, gdje se mala matura sprovodi već nekoliko godina.

Damjanović je podsjetio da su u aprilu u 93 osnovne škole u Srpskoj učenici devetih razreda imali spoljašnje vrednovanje znanja, te da je planirano da naredne godine sve osnovne škole budu još jedanput u eksperimentalnoj maloj maturi, nakon čega će mala matura biti obavezna.

– Ukoliko u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture bude donesena odluka da već sljedeće godine mala matura bude obavezna, Republički pedagoški zavod je spreman da je sprovede, s tim da se prije toga moraju pripremiti pravilnici – naveo je Damjanović.

Pojasnio je da se pravilnik o maloj maturi najviše odnosi na to da li će rezultati male mature uticati na upis učenika u srednje škole ili neće.

Damjanović je rekao da će dobijeni rezultati pokazati, prvenstveno znanje učenika, a onda i da li su poštovana sva propisana uputstva Republičkog pedagoškog zavoda.

On je podsjetio da je prošle školske godine mala matura eksperimentalno sprovedena u 21 školi kada su rezultati iz oba predmeta, i iz matematike i srpskog jezika, bez obzira što je to različit nivo ocjenjivanja, slabiji nego ocjene koje učenici dobiju od svojih nastavnika.

– Mi na ovaj način nećemo da tvrdimo kako nastavnici ne znaju ocjenjivati, nego samo hoćemo da pokažemo i dokažemo i nastavnike naučimo da odustanu od klasičnog načina ocjenjivanja i da moraju primjenjivati više tehnika, kao i da sve što ocjenjuju mora biti standardizovano – kaže Damjanović.

Damjanović je naveo da su rezultati spoljašnjeg vrednovanja znanja lošiji nego u svakodnevnom ocjenjivanju, ali da su oni svake godine približniji.

– Nadam se da će vrlo brzo, iz razloga što će i nastavnici mijenjati svoj način ocjenjivanja primjenom standarda, rezultati spoljašnjeg vrednovanja znanja, odnosno male mature i klasičnog ocjenjivanja, biti sve bliži – rekao je Damjanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender