09. 12. 2021.
Vazduh nije zagađen: Nema razloga za paniku među građanima Banjaluke

Vazduh nije zagađen: Nema razloga za paniku među građanima Banjaluke

Švedska izdvaja četiri miliona evra za poboljšanje kvaliteta vazduha u BiH

Vlada Švedska izdvojila je oko četiri miliona evra za projekte koji se odnosi na kvalitet vazduha u BiH u naredne četiri godine i u tom periodu će stručnjaci ove zemlje za zaštitu životne sredine prenijeti institucijama u BiH sva potrebna znanja i iskustva, saopšteno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, Ambasada poziva građane i vlasti u BiH da preduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Iz Ambasade Švedske podsjećaju da je kvalitet vazduha u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda bio više nego zabrinjavajući, te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je da je izuzetno važno da se ne prestane govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana kako se ta statistika ne bi ponovila.

“Sada je, zapravo, najbolje vrijeme da se preduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost vazduha. Životne sredina je u fokusu politike Švedske u BiH i mi podržavamo njene vlasti, ali i građane, u njihovim naporima da riješe problem kvaliteta vazduha”, istakao je Hagelberg.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna, na dankada je održana Konferencija UN u Stokholmu 1972. godine, posvećena životnoj sredini, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine UN.

Ove godine fokus je stavljen na kvalitet vazduha.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender