08. 12. 2021.
Koliko su sankcije koštale Rusiju, a koliko EU?

Koliko su sankcije koštale Rusiju, a koliko EU?

Koliko su sankcije koštale Rusiju, a koliko EU?

Zapadne sankcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara od 2014. godine, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom godišnjeg televizijskog programa u kojem odgovara na pitanja građana.

“Prema stručnim podacima, zapadne restrikcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara, Ameriku 17 milijardi dolara i naš obrt sa njima je mali. Japan su sankcije koštale 17 milijardi dolara”, naglasio je Putin.

Prema njegovim riječima, sankcije su uticale i na radna mjesta u tim zemljama.

Putin je naglasio da zbog uvedenih sankcija članice EU gube rusko tržište.

Ruski predsjednik smatra da neće biti ključnih promjena u stavu Zapada prema Rusiji čak i ako Moskva napravi ustupke i ispuni zahtjev svojih neistomišljenika.

Putin je istakao da zapadne države, posebno SAD, vrše pritisak čak i na one sa kojima nemaju političkih nesuglasica.

On je podsjetio da Kina nema ništa sa pitanjima Krima i Donbasa, a da je Rusija optužena da je okupirala Donjeck što je potpuna glupost i laž.

Putin dodaje da tako Kina nema ništa zajedničko sa svim navedenim pitanjima, ali da SAD uporno podižu carinu na kinesku robu.

Ruski predsjednik zaključuje da je jedini razlog za sankcije prema Kini to što je Peking postao globalni konkurent drugoj ekonomskoj sili, a to su SAD.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender