28. 11. 2021.
Čović: Ukidanje kantona značilo bi blokadu svih procesa

Čović: Ukidanje kantona značilo bi blokadu svih procesa

Čović: Nema više uslovljavanja, lideri sve dogovorili

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da bi BiH trebalo da dobije novu izvršnu vlast u narednih sedam dana, da nema više uslovljavanja i da je sve dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu vlasti BiH.

“Što se tiče Savjeta ministara, uslova više ne može biti. Sve ono što je trebalo napraviti, mi smo dogovorili između sebe. Ovih dana smo, juče i prekjuče, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktuelnu situaciju”, istakao je Čović.

On je naglasio da nema nijedne prepreke i da veoma brzo imaju plan rada budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o njegovom imenovanju.

“Ako to bude tako, a nekoga sam još čuo da je to rekao, mogli bismo u narednih sedam-osam dana imati novi Savjet ministara. Što se tiče nižih nivoa vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti šta želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pa smo pisali izjave kako želimo raditi, isto moramo da se dogovorimo i za federalni nivo. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti šta ćemo raditi u naredne četiri godine, da nam ne propadnu projekti”, rekao je Čović za “Avaz”.

On je naveo da je HDZ prije dva dana već počeo razgovore sa SDA.

Čović je rekao da nema uslovljavanja sa bilo koje strane i da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

“Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi naredne godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članova zakona koji je Ustavni sud stavio van snage. Tu mislimo, vrlo direktno, na Dom naroda i Predsjedništvo BiH”, pojasnio je lider HDZ-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender