18. 09. 2020.
Lađe ponovo krase Trebišnjicu

Lađe ponovo krase Trebišnjicu

Lađe ponovo krase Trebišnjicu

Dugo očekivanih deset lađa, koje su juče porinute u Trebišnjicu, vratilo je sjećanja na vremena kada su one bile atrakcija u gradu sunca i omiljeno okupljalište brojnih generacija Trebinjaca.

Po nacrtu tadašnjih trebinjskih lađa napravio ih je majstor Arif Čustović iz Polica, a rijeci su vratile stari sjaj. Trkom ovih plovila između mostova ponovo je uspostavljena stara atrakcija, pa će brojni Trebinjci i turisti imati priliku da uživaju u plovidbi rijekom Trebišnjicom od Banja do stubića kod bazena u Bregovima.

Koordinator projekta “Život na granici BiH i Crne Gore – stare staze bezvremenskog nasljeđa i tradicije”, u okviru koga su izrađene lađe, Miljan Vuković rekao je da je porinućem lađa završen projekat u Trebinju koji je u ranijem periodu obuhvatio čitav niz aktivnosti.

– Osim lađa, revitalizovan je dio zidina Starog grada, uređen prilaz rijeci, osvijetljene su zidine, postavljene pametne klupe, napravljena je promotivna veb-stranica, te je turistički valorizovano više kulturno-istorijskih spomenika – naveo je Vuković.

On je istakao da će lađe moći da budu iznajmljene besplatno u narednih nekoliko dana, dok će nakon toga početi sa naplatom.

– Vjerujem da će ovaj projekat doprinijeti da se upotpuni turistička slika grada – naveo je Vuković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da mu je drago što su predstavnici Evropske unije prepoznali ovaj projekat, koji je među tri projekta u cijeloj BiH koji se finansiraju iz sredstava IPA prekogranične saradnje. On je rekao da će lađe na svojstven način obogatiti turističku ponudu grada, dok će brojnim Trebinjcima omogućiti da, poslije više decenija, u lađama plove rijekom Trebišnjicom.

– I u narednom periodu u budžetu ćemo planirati novac za realizaciju ovakvih i sličnih projekata – naveo je Ćurić.

Šef Kooperacija delegacije Evropske unije u BiH Ričard Maša naveo je da ljudi u pograničnim područjima imaju iste ciljeve i planove, zbog čega EU i podržava prekograničnu saradnju BiH i Crne Gore.

– Drago nam je kad ovako nešto možemo da podržimo. Lađe u Trebinju su veoma interesantne – naveo je Maša.

Projekat “Život na granici BiH i Crne Gore – stare staze bezvremenskog nasljeđa i tradicije” finansiran je iz IPA sredstva Evropske unije u iznosu od oko 330.000 evra uz sufinansiranje Kulturnog centra Trebinje, grada Trebinja i Centra za kulturu iz Plužina.

Pečat starih vremena

Trebinjci koji su se okupili da isprate spuštanje lađa u vodu oduševljeni su oživljavanjem starih dobrih vremena na veoma interesantan i koristan način.

– Lađe su nešto što nas Hercegovce podsjeća na stara dobra vremena, a ujedno i prilika da grad Trebinje ovim projektom ostvari neku zaradu – rekao je Trebinjac Milan P.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender