08. 12. 2021.
Socijalisti i Ujedinjena Srpska osudili napad na novinara Vladimira Kovačevića

Socijalisti i Ujedinjena Srpska osudili napad na novinara Vladimira Kovačevića

Savjet za štampu BiH zahtjeva hitnu istragu o prisluškivanju medija

Upravni odbor Savjeta za štampu i online medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-bezbjednosna agencija, OBA, prati i prisluškuje veliki broj medija, saopšteno je iz Savjeta za štampu i onlinje medije u BiH.

“U ime svojih članova, štampanih i online medija, UO Savjeta zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjenje OBA o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju. Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu”, navodi se,

Kako je saopšteno, prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

“Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da u ciju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Savjeta za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio i da medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender