28. 11. 2021.
Presretači za pet dana “ulovili” 437 vozača

Presretači za pet dana “ulovili” 437 vozača

Presretači za pet dana “ulovili” 437 vozača

Crna “škoda” i “hjundaji”, specijalna policijska vozila sa ugrađenim radarima, tokom prvih pet dana rada zabilježili su 437 prekoračenja brzine, a papučicu gasa najviše je nagazio vozač u Banjaluci koji se kretao brzinom od 167 kilometara na čas.

Ova neobilježena vozila Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, koja su nabavljena s ciljem veće bezbjednosti u saobraćaju i spasavanja ljudskih života, prisutna su na putevima Srpske od 13. juna.

U MUP-u Srpske kažu da je od ukupnog broja prekršaja koji je evidentirao radarski sistem “Gatso” u direktnim kontrolama policije sankcionisan 101 vozač, dok će ostalima prekršajni nalozi poslati na kućnu adresu.

Dva presretača u prvih pet dana rada vozače su vrebali na području policijskih uprava Banjaluke, Prijedora i Bijeljine.

– Na području Banjaluke  direktnom kontrolom sankcionisano je 19 vozača – istakli su u MUP-u. Prema njihovim podacima, na području Policijske uprave Prijedor, presretači su brzinu kretanja vozila mjerili u dolasku i odlasku na dionici magistralnog puta Omarska – Prijedor – Novi Grad gdje su snimili 128 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine.

– U direktnoj kontroli policije sankcionisano je osam vozača, a najveća brzina od 136 kilometara na čas evidentirana je na dionici puta gdje je ograničenje 80 kilometara na čas – kazali su u MUP-u Srpske.

Na području Policijske uprave Bijeljina presretači su “ulovili” 83 vozača koja su prekoračila dozvoljenu brzinu.

– U direktnoj kontroli je sankcionisano 16 vozača. Najveća brzina od 107 kilometara na čas izmjerena je u ulici Mučenika Romanovih u Bijeljini, gdje je ograničenje 50 – kazali su u MUP-u RS.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da se u Srpskoj prekomjerna brzina posljednjih pet godina identifikuje kao glavni uzrok saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama, ističući da podaci o radu presretača jasno pokazuju koliko domaći vozači vole pretjerati.

– Nabavka presretača je još jedan u nizu dobrih postupaka. Stacionarni radari su se pokazali kao dobro rješenje, ali vozači su upoznati sa njihovim lokacijama pa obavezno smanje brzinu kada im idu u susret, a sada sa presretačima postoji mogućnost da se kontroliše mnogo šira lepeza vozila – rekao je Jaćimović i dodao da presretača najviše treba da bude na magistralnim i regionalnim putevima, posebno na dionicima gdje su evidentirane crne tačke.

Moderne tehnologije

Milenko Jaćimović kaže da kod vozača nije razvijena svijest o posljedicama koje mogu uzrokovati velike brzine, te da je za to “krivac” savremena tehnologija izrade automobila.

– Danas su auta čak i srednje klase napravljena tako da se pri brzini od 130 kilometara na čas to uopšte ne osjeti pa mnogi sa novijim automobilima pretjeraju sa gasom – rekao je Jaćimović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender