28. 11. 2021.
Ovogodišnja Evrovizija pod znakom pitanja

Ovogodišnja Evrovizija pod znakom pitanja

Kosovo nije primljeno u Evroviziju

Evropska agencija regulatornih tijela većinom glasova je odbila prijedlog da Kosovo bude primljeno u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU).

Pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji je prisustvovao sastanku u Oslu kao predstavnik Srbije, rekao je da Kosovo nije uspjelo da putem presedana uđe u EBU pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmjenu statuta.

Mihajlović ukazuje da je taj proces trajao više od godinu dana a iniciralo ga je pet javnih servisa iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Mađarske.

“Mađarska je danas povukla potpis sa tog zahteva, ali se ipak raspravljalo i glasalo. Članice EBU su prihvatile argument RTS-a da se radi o političkom potezu, da se radi o političkom presedanu. Da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna a ne politička organizacija”, istakao je Mihajlović.

Pomoćnik direktora RTS-a smatra da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo.

“Oni imaju ugovor sa EBU i imaju sve benefite koje EBU nudi svojim članicama i pridruženim članicama. Jedino je ovo bio politički potez, na neki način dokazivanje da je Kosovo država, a ne međunarodni protektorat”, naglasio je Mihajlović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender