02. 12. 2021.
Banjalučki biznismeni prijavljeni da su oštetili banku za 169.000 KM

Banjalučki biznismeni prijavljeni da su oštetili banku za 169.000 KM

Za otplatu duga građanima RS treba tri mjeseca bez trošenja

Svi građani Republike Srpske trebalo bi da rade tri mjeseca pod uslovom da ništa ne troše kako bi vratili svoj dug bankama, koji u prosjeku iznosi 1.328 evra po stanovniku.

Pokazuje to analiza Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT o zaduženosti, a gdje se kroz nekoliko indikatora pokušalo prikazati gdje se ovaj dio BiH nalazi u odnosu na zemlje regiona.

Po ovom osnovu, za otplatu bi najviše trebalo da rade Hrvati, gotovo pet mjeseci, a najmanje građani Srbije, dva mjeseca i tri sedmice, te stanovnici Sjeverne Makedonije, kojima bi za taj cilj trebalo oko tri mjeseca.

Ipak, treba imati u vidu kako je broj stvarno zaposlenih građana znatno manji od broja stanovnika, čime se produžava period potreban za otplatu dugova. Kada se u broj mjeseci potrebnih za vraćanje dugova bankama ukalkuliše stopa zaposlenosti, od Republike Srpske su više zaduženi samo Crna Gora (osam odsto) i Hrvatska (28 odsto).

“Dok je našem zaposlenom radniku potrebno oko osam mjeseci da radeći i ne trošeći otplati svoj dug bankama, prosječnom radniku u Crnoj Gori potrebno je oko tri sedmice više”, stoji u analizi.

Generalno, ako se ukupni krediti domaćinstava podijele sa brojem stanovnika, najveći dužnici u zemljama nastalim raspadom SFRJ su Slovenci, gdje je svaki stanovnik dužan 4.843 evra, a što je 734 evra više od duga hrvatskih građana.

“Međutim, ako se uzme u obzir da je u ovoj zemlji prosječna plata veća od regiona, ta zaduženost i nije toliko velika”, ocjenjuje Marko Đogo, ekonomista i autor analize.

“Kod Slovenije je dug najveći po stanovniku i oni su zaduženi tri i po puta više od nas, ali zbog viših plata i niže nezaposlenosti padaju ispod nas po relativnoj zaduženosti i težini otplate”, kaže Đogo.

Prema njegovim riječima, ako bi u RS došlo do rasta plata i pada stope nezaposlenosti, mogao pi porasti potencijal za zaduženje.

“To govori da bankarski sektor ima potencijal za rast ako bude pozitivnog razvoja u realnom sektoru”, zaključuje Đogo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender