10. 07. 2020.
Pitao sam Izetbegovića da li misli ozbiljno o inicijativi za promjenu naziva Republike Srpske

Pitao sam Izetbegovića da li misli ozbiljno o inicijativi za promjenu naziva Republike Srpske

Dodik: Srpska neće dozvoliti da njenom teritorijom patrolira policija iz FBiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija iz Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, niti iz kantonalnih MUP-ova jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.

– U Dejtonskom sporazumu jasno piše da policija jednog entiteta, niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti Srpske nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju da destabilizuju Srpsku – naglasio je Dodik.

On je rekao da članovi Savjeta ministara u tehničkom mandatu mogu donositi bilo kakve akte, ali da Srpska neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

– To neka im je jasno zauvijek – rekao je srpski član Predsjedništva BiH za Glas Srpske.

Dodik je istakao da je najava Savjeta ministara u tehničkom mandatu da će Ministarstvo bezbjednosti sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji u nadzoru granice i u sklopu rješavanja migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo bezbjednosti pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a da Savjet ministara postane vlada.

– Tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi. Zabrinjavajuća je činjenica da predlažu takvo rješenje, a da niko nije kontaktirao MUP Srpske. Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti Srpske koja za takvu zamisao sigurno neće dati saglasnost – naveo je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender