09. 12. 2021.
Njemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga

Njemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga

Njemačka odbila 18 instant medicinara

Odbijenice za posao njegovatelja u Njemačkoj ove godine dobilo je 18 medicinara iz BiH, a glavni razlog je što su diplome srednje medicinske škole stekli prekvalifikacijom.

Zapošljavanju instant medicinara u Njemačkoj odzvonilo je u februaru ove godine, kada je Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja te zemlje odlučilo da više ne prihvata diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer dobijene prekvalifikacijom.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da, osim 18 kandidata koji su dobili odbijenice, njih 46 čeka odgovor iz Njemačke.

– Za tih 46 kandidata, koji takođe imaju prekvalifikovanu diplomu medicinara, zatražena je dopuna dokumentacije – istakli su u agenciji.

Dodali su da od stupanja na snagu novih pravila zapošljavanja njegovatelja u Njemačkoj dobijaju daleko manje prijava kandidata sa diplomama stečenim prekvalifikacijom, istakavši da je ove godine posredstvom agencije posao u toj zemlji dobilo 398 medicinara iz BiH.

Banjalučanku Mariju Mitrović razočarala su nova pravila Njemačke.

– Završila sam ekonomsku školu i budući da nisam imala posla u struci, odlučila sam da se prekvalifikujem za medicinskog tehničara i odem u Njemačku. Naporno sam radila da sakupim novac za prekvalifikaciju, išla na dnevnicu u voćnjak i njive, ali sam odustala kada sam čula da sa tom diplomom više nema zapošljavanja u Njemačkoj – kazala je ona.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Živana Vuković-Kostić kaže da zemlje zapadne Evrope od medicinskih sestara koje žele da rade u njihovom zdravstvenom sistemu zahtijevaju da imaju značajan broj časova praktične i teoretske nastave.

– Prekvalifikovani medicinari imaju jako mali fond časova, kako praktične, tako i teoretske nastave. Žao mi je kolega koji su odbijeni, ali moraju biti svjesni da ne mogu biti u ravnopravnom položaju kao medicinari koji su redovno završili školovanje – rekla je Vuković-Kostić. Ona je istakla da će RS, zbog sve većeg broja prekvalifikovanih medicinara u zdravstvenom sistemu, u dogledno vrijeme morati sprovesti analizu kompetencija sestara koje su završile redovnu srednju medicinsku školu i onih koje su se prekvalifikovale, kako bi se vidjelo ko je za šta sposoban i koje poslove može da obavlja.

– Za desetak godina u našem zdravstvenom sistemu će se osjetiti posljedice zapošljavanja prekvalifikovanog kadra, koje sada nisu izražene jer i dalje imamo mnogo medicinara koji su redovno završili školu i koji obučavaju sve te nove radnike, ali za nekoliko godina neće imati ko da ih obučava jer mnogi odoše – kazala je Vuković-Kostić.

Odlazak nezaustavljiv

Živana Vuković-Kostić kaže da, iako su uslovi rada medicinara poboljšani u Srpskoj, trend odlaska i dalje je nezaustavljiv.

– Udruženje je lani napustilo oko 100 članova iz svih krajeva RS, a većina je otišla u zemlje zapadne Evrope. Ove godine je otišlo njih oko 30 – rekla je Vuković-Kostić i dodala da su članovi udruženja isključivo oni koji su redovno završili srednju i višu medicinsku školu, te fakultet.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender