09. 12. 2021.
Zavod za statistiku: U junu plate bile više, a cijene niže!?

Zavod za statistiku: U junu plate bile više, a cijene niže!?

Zatvoreno 305 objekata zbog neizdavanja računa

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvom polugodištu ove godine zatvorili 305 radnji na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Prema podacima Poreske uprave, za šest mjeseci inspektori su obavili 1.801 kontrolu evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 maraka.

Kako se navodi u saopštenju, najviše objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa, čak 88, zatvorili su inspektori Područnog centra Poreske uprave u Banjaluci.

– Inspektori Područnog centra Doboj privremeno su zatvorili 43 objekta, Područnog centra Bijeljina 41, Područnog centra Prijedor 39, Područnog centra Zvornik 38, a Područnog centra Trebinje 30, dok su najmanje objekata zatvorili zaposleni Područnog centra Poreske uprave Istočno Sarajevo, odnosno 26 – saopštili su iz Poreske uprave RS.

Podsjetili su da je u toku kampanja “Korak preduzmi, račun uzmi”, čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime se daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

– Prije početka kampanje smo najavili da će, pored preventivnog djelovanja, biti pojačan i rad inspektora Poreske uprave, koji će nastaviti da kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge – istakli su u Poreskoj upravi RS. U saopštenju se ističe da neizdavanje fiskalnih računa znači da poreski obveznici vrše utaju poreza, zbog čega su pozvali poreske obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da im prijave slučajeve neizdavanja fiskalnih računa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender