13. 08. 2020.
Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

Bivši šef britanske diplomatije, Boris Džonson izabran je za novog predsjednika Konzervativne partije, a samim tim i za novog premijera Velike Britanije.

Članovi vladajuće Konzervativne stranke završili su juče glasanje tokom kojeg su se putem pošte izjašnjavali između Džonsona i sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta.

Nekoliko članova vlade dosadašnje premijerke Tereze Mej izjavilo je da će podnijeti ostavku prije nego što ih Džonson otpusti zbog protivljenja njegovoj namjeri da Britaniju izvede iz Evropske unije, sa ili bez sporazuma.

Ministarka obrazovanja podnijela je danas ostavku navodeći u pismu premijerki Terezi Mej  da je duboko zabrinuta oko napuštanja EU bez sporazuma, prenio je Skaj njuz.

Ranije danas ostavku je podnio ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Alen Dankan, saopštio je Forin ofis.

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocjenama o administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa, prenio je Rojters.

Britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosuđa Dejvid Gok izjavili su juče da će podnijeti ostavku u srijedu ako Džonson preuzme kabinet.

“Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podnijeti ostavku prije nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem”, kazao je Hamond u emisiji “Bi-Bi-Sija”.

Gak je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU, ocijenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender