13. 08. 2020.
Obustavljen saobraćaj na većini graničnih prelaza u BiH, formiraju se duge kolone

Obustavljen saobraćaj na većini graničnih prelaza u BiH, formiraju se duge kolone

Terminal mora ostati na Rači

Prevoznici i špediteri iz RS juče su jednočasovnim protestom na graničnom prelazu Rača u Bijeljini iskazali nezadovoljstvo zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da ugasi carinski terminal na toj lokaciji, a ukoliko se ne odustane od te ideje, za četvrtak najavljuju cjelodnevnu obustavu rada.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže da im je cilj da privole UIO na razgovor kako bi pronašli rješenje da se zadrži carinski terminal na Rači.

– Tokom obustave rada dogovorili smo da ćemo, ukoliko nam se niko od nadležnih iz UIO ne obrati, u četvrtak obustaviti rad na 24 časa. Nije nam cilj blokada graničnog prelaza Rača, ali samim tim što špediteri neće raditi 24 časa, nakupiće se ogroman broj kamiona i automobila, tako da će zasigurno doći do kolapsa – naveo je Grbić.

Istakao je da ih niko iz UIO nije kontaktirao, ali da očekuju da to učine narednih dana, jer su iz medija saznali da je UIO spreman za razgovor.

Grbić kaže da je za prevoznike neprihvatljivo da se carinski terminal premjesti na drugu lokaciju.

– Pokušava se namjestiti posao privatnoj firmi iz Brčkog koja je preuredila parking veličine košarkaškog igrališta za potrebe novog terminala. Kada bi se tu premjestio terminal, stvarale bi se velike gužve, a to bi značilo i dodatne troškove, kako nama prevoznicima, tako i špediterima. Ako hoćemo da opstanemo, moramo se boriti protiv gašenja terminala na Rači – tvrdi Grbić.

Špediteri su na protestu upozorili da bi sprovođenje namjere UIO izazvalo povećanje troškova rada, vjerovatno i otpuštanje radnika.

Slobodan Zarić, koji na poslovima špedicije radi više od 20 godina, tvrdi da je namjera UIO suprotna globalnoj težnji da se smanje troškovi poslovanja i ubrza protok robe i kapitala.

– Do sada se u Rači vršilo carinjenje i roba je išla pravo na istovar, a sa ovim što UIO planira dodaje se još jedan segment u procesu carinjenja robe, i to razvlačenje poskupljuje troškove špediterima, prevoznicima i privredi, koja se sa ovakvim postupcima neće razvijati – naveo je Zarić.

Iz UIO su istakli da su primili zahtjev špeditera i prevoznika za održavanje sastanka i najavili da će u narednim danima organizovati taj susret kako bi saslušali njihove prijedloge. Dodali su da je juče održano otvaranje pristiglih ponuda na javni oglas za carinski terminal za potrebe Carinske ispostave Bijeljina, naglasivši da je stigla samo jedna ponuda.

Loši uslovi

Nikola Grbić je istakao da su uslovi na carinskom terminalu Rača katastrofalni jer, kako tvrdi, godinama u njegovo održavanje nije uložen ni fening, navodeći da na terminalu nema pitke vode ni mokrih čvorova.

– U EU se radi na ukidanju terminala, a naš UIO pokušava da nametne nove terminale. To je van pameti – tvrdi Grbić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender