04. 03. 2021.
Hapšenje u Laktašima: Ubio komšiji mačku jer mu je zadavila piliće

Hapšenje u Laktašima: Ubio komšiji mačku jer mu je zadavila piliće

Zašto su mačke savršeni kućni ljubimci

Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresovanim, pa čak i grubim cimerima. Međutim, to je daleko od istine. Ove čarobne krznene ljepotice mogu biti savršene ljubimice za svakoga, one koji mnogo rade pa nemaju vremena brinuti se puno o životinji do porodica s djecom.

Na Međunarodni dan mačaka koji se obilježava 8. avgusta donosimo šest razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti nabaviti macu, piše Zadovoljna.

Prepoznaju kada je vlasnik tužan i tješe ga

Mačka pomoću svog sedmog čula može osjetiti kada je njen vlasnik tužan, depresivan, kad ga je strah i slično. Tada reaguje tako da pojača svoje komunikacione signale, na primjer tako da se snažnije mazi o njega ili da glasno mjauče. Ta mačja reakcija djeluje utješno na vlasnika, jer on zna da je neko primjetio da se ne osjeća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

Neće vam zamjeriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvijek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čovjeku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom, ona će to prepoznati, pa će i sama pokazivati da se želi više maziti, sjediti s njim ili jednostavno biti u istoj prostoriji. Ako, pak, čovjeku nije potrebna tolika interakcija s ljubimicom, ona ga neće gnjaviti, nego će se bez “prigovaranja” povući u svoj ugao sobe ili na ležaj, te vlasniku neće to zamjeriti.

Uče dijete vrijednostima saosjećanja

Većini pasa u naravi je da vole kad se “gnjave” i love, te podnose umjerenu grubost. Mačke, s druge strane, to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobjeći i zaustaviti interakciju s čovjekom. Na taj način dijete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtijevaju pažljivije, nježnije ophođenje, kao što su mace.

Ekspresno nauče pravilno obavljati nuždu

Jedna od velikih prednosti života s mačkom jeste ta da nju ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s pjeskom i ona će vrlo brzo naučiti da je to mjesto na koje ide obavljati nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku koju ste našli napuštenu. Sve što vi morate napraviti jeste redovno čistiti pjesak i stavljati svježi.

Čiste su ljubimice

Mačke su savršene ljubimice za “čistunce”. Izrazito vole čistoću, te se peru od glave do šape i do nekoliko puta na dan. Zavisno od vrste mačke, potrebno ju je povremeno četkati.

Grijaće vas i za vrijeme najoštrijih zima

Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate – i osjećaćete se kao da ste u najudobnijem raju. Vole i spavati sa svojim vlasnikom i tako se međusobno grijati. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može sniziti krvni pritisak i smanjiti stres, istog trena stisnućete se uz svoju mekanu krznenu ljepoticu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender