27. 11. 2020.
Kad krenete na ljetovanje: Meso i mliječne proizvode ne nosite u koferu

Kad krenete na ljetovanje: Meso i mliječne proizvode ne nosite u koferu

Iz BiH najviše odlaze zbog njemačkih pasoša

 Za sedam mjeseci ove godine državljanstva BiH odreklo se ukupno 2.185 osoba, pokazali su najnoviji podaci Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema evidenciji ovog ministarstva, najviše stanovnika BiH odreklo se svog državljanstva kako bi dobili pasoše Njemačke.

– Bilo je mnogo slučajeva i kada se odricanje vršilo radi sticanja državljanstva Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, ali i Crne Gore – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova, gdje napominju da je Danska u međuvremenu donijela novi zakon po kojem ne traži odricanje.

Ističu da u postupku odricanja BiH državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge, osim činjenice da već posjeduju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države.

– U neformalnim razgovorima najčešće kao stvarni razlog navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu i radno-pravni status – objašnjavaju u ovom ministarstvu.

Dodali su i da je veliki broj onih koji su rođeni u inostranstvu, a koji se u posljednjem periodu odriču državljanstva BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender