28. 11. 2020.
Provjerite gdje glasate na izborima

Provjerite gdje glasate na izborima

Lokalni izbori koštaće najmanje 4,1 milion KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH već je počela sa pripremama za lokalne izbore, koji treba da budu održani na jesen iduće godine, a koji će, prema prvim računicama, koštati više od četiri miliona maraka.

Izbori u BiH održavaju se svake dvije godine, a nedavno su se pojavili i zahtjevi sa nekoliko adresa političkih partija da se izborni ciklus objedini i da građani jednom u četiri godine izlaze na birališta. Za sada od toga nema ništa jer je za taj korak potrebno da budu izmijenjeni Ustav BiH i zakoni koji se odnose na izborni sistem.

CIK bi, prema dosadašnjim pravilima, početkom maja iduće godine trebalo da raspiše lokalne izbore, poslije čega počinju šestomjesečne pripreme za novu provjeru birača.

Na zvaničnoj internet stranici CIK-a objavljeno je da su nedavno održali dvije sjednice na kojima je, između ostalog, usvojen i budžetski zahtjev za 2020. godinu.

– U okviru zahtjeva planirana su sredstva u iznosu od 4,1 milion maraka za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine. Dodatna potrošnja za 2020. u tekućim izdacima odnosi se na troškove izbora u Mostaru – naveli su u CIK-u.

Po kojim pravilima će biti održani izbori još nije poznato. Imajući u vidu da još nije formirana nikakva radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva jer nije kompletirana vlast na nivou BiH, niko ne može da precizno kaže kada će i da li će biti formirana nova komisija koja će se baviti tim pitanjima.

U CIK-u naglašavaju da ih je Delegacija Evropske unije u BiH obavijestila  o tome da su osigurana sredstva iz programa IPA u iznosu od 300.000 evra za potrebe izrade strategije koja bi izborni proces u BiH učinila transparentnijim i efikasnijim.

– S tim u vezi, u budžetu CIK BiH za 2020. godinu planirana su sredstva za sprovođenje pilot-projekta sprovođenja izbora pomoću novih tehnologija – istaknuto je na sajtu Centralne izborne komisije.

Prošle godine bilo je konkretnih prijedloga za uvođenje modernih tehnologija na birališta, ali nisu dobili potrebnu podršku za prolaz.

PDP se nedavno ponovo zalagao za objedinjavanje opštih i lokalnih izbora u BiH, smatrajući da bi to trebalo da se dogodi već iduće godine, dok su iz SNSD-a upozorili da to nije lak posao i da zahtijeva ustavne promjene koje mogu biti mač sa dvije oštrice.

Priča o spajanju izbora i nastojanja da budu svake četiri, a ne kao sada, svake druge godine, pokretana je nekoliko puta u vrijeme kada su radile radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva jer je BiH jedina zemlja u regiji u kojoj ne može biti vanrednih izbora jer nisu predviđeni ni Izbornim zakonom ni Ustavom.

Istraživanje o rizicima

Međunarodni Institut za demokratiju i izbornu pomoć iz Švedske i Izborna komisija Australije pripremaju globalno istraživanje o statusu upravljanja rizicima u izborima. Na njihov zahtjev, u tom istraživanju učestvuje i Centralna izborna komisija BiH, koja je dostavila popunjen detaljni anketni obrazac sa primjerima iz prakse.

– Cilj istraživanja je razvoj uputstva o upravljanju rizicima i izrada publikacije kao prvog ikada urađenog resursa znanja koji će tijelima za sprovođenje izbora pružiti set normativnih i operativnih iskustava za uspostavljanje ili unapređenje sistema upravljanja rizicima u izborima – rekli su u CIK-u.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender