24. 11. 2020.
Pitao sam Izetbegovića da li misli ozbiljno o inicijativi za promjenu naziva Republike Srpske

Pitao sam Izetbegovića da li misli ozbiljno o inicijativi za promjenu naziva Republike Srpske

Dodik: Imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je juče da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana, kako je dogovoreno, te naglasio da je priča o NATO-u i Godišnjem nacionalnom planu (ANP) izmišljena da bi se spriječilo formiranje vlasti.

Dodik je rekao da razmišlja i o scenariju koji će uslijediti nakon što istekne taj rok i da će ideje izložiti Narodnoj skupštini Srpske.

– Biću u utorak na sjednici Predsjedništva BiH i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo čekati da istekne 30 dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. Republika Srpska, FBiH i tri konstitutivna naroda su strane za dogovor u BiH. U okviru tog ustavnog uređenja mi ćemo imati prijedloge prema Federaciji i drugim narodima – rekao je Dodik.

On je dodao da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova o redukovanom ANP-u.

– Moji ljudi se neće sastajati sa njima – rekao je Dodik.

Nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim, poručio je da treba omogućiti legitimno predstavljanje i spriječiti opstrukcije.

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) kaže da u vrijeme pregovora o formiranju vlasti nijedna zemlja, pa ni SAD, ne bi trebalo da se miješa u unutrašnja pitanja i svrstava na bilo koju stranu u BiH. Komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera da je važno da BiH preda ANP za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, istakla je da prema toj izjavi, kako Palmer tumači, BiH mora da postane članica NATO-a, iako u zemlji ne postoji konsenzus o tom pitanju.

– Konsenzus će teško biti postići, s obzirom na to da se zna da to Srpska ne prihvata, da je donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da je obavezuju odluke Narodne skupštine – rekla je Majkićeva.

I Hrvatski narodni sabor pozvao je juče da dogovor i sporazum Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Izetbegovića, od 5. avgusta, bude sproveden da bi se dobila funkcionalna vlast na nivou BiH. U tom dokumentu, između ostalog, piše da vlast treba formirati u roku od 30 dana i da treba nastaviti integracione procese, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti, te potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduću odluku u vezi sa članstvom BiH. Ako se vlast ne formira u roku, potpisani principi više ne važe.

Sjednice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zakazao je za utorak dvije sjednice te institucije. On je predložio redovnu sjednicu na koju je uvrstio i ANP, dok je vanrednu, sa jednom tačkom – glasanje o imenovanju kandidata za sastavljanje novog saziva Savjeta ministara, tražio Milorad Dodik. Jedini kandidat za predsjedavajućeg je Zoran Tegeltija (SNSD), ali Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović podršku uslovljavaju prihvatanjem ANP-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender