29. 05. 2020.
Počela obnova pješačke zone kod Palate predsjednika

Počela obnova pješačke zone kod Palate predsjednika

Počela obnova pješačke zone kod Palate predsjednika

Druga faza rekonstrukcije centralne pješačke zone, na potezu između Palate predsjednika i Banskog dvora, danas je i zvanično počela, u okviru radova, vrijednih 1,2 miliona KM.

Poslije obnove Banskog dvora i prošlogodišnje, prve faze obnove popularnog „Parkića“, na red je, u nastavku projekta, došao i plato između Banskog dvora i Palate predsjednika, pa sve do prvih ugostiteljskih objekata u „Parkiću“.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao lokaciju budućeg gradilišta, izjavio je da se ovim radovima nastavlja obnova i rekonstrukcija urbanog jezgra grada. On je precizirao da je rekonstrukcijom, osim popločavanja, predviđena izgradnja vodovodnih i oborinskih instalacija, nove ambijentalne rasvjete i klupa, te obnova drvoreda.

Pošto je riječ o veoma važnom prostoru, jer se ovdje nalazi ulaz u Palatu predsjednika i u Banski dvor, drvored će linijom pratiti sve navedene sadržaje. Biće rađeno po istom uzorku kao u prvoj fazi rekonstrukcije, s tim da će biti otklonjena postojeća denivelacija, jer je ovdje nekada bila ulica – obrazložio je Radojičić. On je dodao da se kod projektovanja ovog prostora posebno vodilo računa o slijepim i slabovidim licima, te licima sa invaliditetom, zbog čega će na ovom platou biti ugrađena linija za slijepa i slabovida lica, kao i prilazi za osobe sa invaliditetom.

Radojičić je naglasio da će nakon završetka radova u drugoj fazi, iduće godine uslijediti i završna faza obnove centralne pješačke zone sve do Narodnog pozorišta RS.

U toku je javni konkurs za idejno rješenje užeg centra grada od stare autobuske stanice do Ulice Vase Pelagića. Vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti to rješenje i onda bismo mogli da počnemo i sa uređenjem tog prostora. Centar grada, nastavljajući se na arhitekturu iz vremena banovine, dobiće jedan potpuno novi pečat i novi izgled – rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kazao je da ova faza rekonstrukcije pješačke zone podrazumijeva radove na površini od oko 2.900 kvadratnih metara, što je dvostruko više u odnosu na prvu fazu, kad je rekonstruisan prostor popularnog „Parkića“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender