05. 12. 2020.
Eksperti Evropske komisije boravili u Banjaluci

Eksperti Evropske komisije boravili u Banjaluci

Eksperti Evropske komisije boravili u Banjaluci

Eksperti za kulturu iz Evropske komisije, koji će odlučivati o tome koji će se grad okititi prestižnom titulom evropske prijestonice kulture 2024, boravili su u Banjaluci i tom prilikom se detaljno upoznali sa stanjem na terenu, kao i s nosiocima projekta.

Finale će biti održano 24. septembra u Briselu, a koji će grad ponijeti ovu laskavu titulu biće poznato dan kasnije, odnosno 25. septembra. Osim Banjaluke, za najprestižniju evropsku titulu iz oblasti kulture bore se i Mostar i norveški Bodo.

U susret finalu takmičenja na nedavno obnovljenom zdanju Banskog dvora i u parku “Petar Kočić” u Banjaluci postavljeni su prigodni bilbordi, sa sloganom banjalučke kandidature “Suprotnosti se privlače”. Evropska prijestonica kulture (EPK) je najdugovječniji i najpoznatiji program kulture Evropske unije i sastavni dio programa “Kreativna Evropa”, koji sprovodi Evropska komisija za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture.

Nosioci projekta “Banjaluka 2024” upoznali su eksperte sa Strategijom razvoja kulture, institucijama kulture i obrazovanja, nezavisnim sektorom, kao i s pojedincima koji su dali direktan doprinos sadržaju aplikacije za evropsku prijestonicu kulture. Koncept kandidature dešava se pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, koji se odnosi na fenomen elektromagnetizma, koji neživom metalnom predmetu daje svojstva elektromagneta u trenutku kada električna energija prođe kroz njegove suprotne polove.

“Slijedeći ovu analogiju, Banjaluku, naš grad, vidimo kao neživi predmet, ili običnu metalnu šipku, kulturu kao namotaj žice koja provodi energiju potrebnu za novi identitet, a projekat ‘Evropska prijestonica kulture’ kao bateriju koja će baciti prvu varnicu i poslužiti kao pokretačka sila u čitavom tom procesu transformacije”, naveli su nosioci projekta za evropsku prijestonicu kulture.

Nezavisne

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender