25. 11. 2020.
Cilj projekta demografske obnove – kvalitetniji standard i bolje plaćeni poslovi

Cilj projekta demografske obnove – kvalitetniji standard i bolje plaćeni poslovi

Cilj projekta demografske obnove – kvalitetniji standard i bolje plaćeni poslovi

Naučno-istraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera” – tek je prvi korak ka novim mjerama demografske politike, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Zbog toga je formiran tim stručnjaka čiji je zadatak bio da se na ozbiljan i studiozan način bavi ovim pitanjem.

Suštinski moramo biti usmjereni na to da nas ima više, da bolje i kvalitetnije živimo, da imamo bolje obrazovanje, i nakon toga sigurne i bolje plaćene poslove. Sve ovo što radimo sada jeste usmjereno da se dođe do tog cilja. Јa sam zadovoljana što smo prve korake kad je u pitanju izrada studije, analiza, kao i definisanja budućih mjera – istakla je predsjednica Srpske u intervjuu za RTRS.

Cvijanovićeva je izjavila da je optimista po pitanju demografske obnove Srpske.

Imamo zemlje koje su takođe provele ozbiljne demografske mjere i to je dalo rezultate u periodu od pet do deset godina. Nemamo mi nikakvu potrebu za pesimizmom, jer taj broj djece rođene u Srpskoj je tu i ne opada, što je jako važno – rekla je ona.

Naglasila je da vlasti Srpske moraju donijeti sistemske mjere, kao i biti na usluzi građanima.

Pokrenuli smo i priču da se radi vantjelesna oplodnja, kako bi pomogli bračnim parovima koji imaju problema da dobiju i prvo dijete. To su bili besplatni pokušaju. Dva je obezbjeđivala Vlada Srpske, a treći lokalna zajednica. Sada tri obezbjeđuje Vlada, četvrti može lokalna zajednica. Kao rezulat smo imali više od hiljadu novih stanovnika Republike Srpske – dodala je ona.

Ona je istakla da su stručnjaci izrali zadovoljstvo zbog mjere vlasti Srpske da nezaposlene porodilje dobiju 405 KM mjesečno.

Od sljedeće godine u potpunosti ćemo preuzeti obaveze i oko zaposlenih porodilja, kako bi ih zaštitili od straha da će ostati bez posla tokom odsustva. Tako da država preuzima tu obavezu, a poslodavac je dužan da sačuva to radno mjesto u skladu sa zakonom – objasnila je predsjednica Srpske u intervjuu za RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender