30. 11. 2020.
U Teksasu pronađeno izvorište nafte vrijedno 840 milijardi evra

U Teksasu pronađeno izvorište nafte vrijedno 840 milijardi evra

Cijena nafte vrtoglavo raste, Amerika prijeti odlučnim akcijama

Cijene nafte na svjetskim berzama su porasle za 10 odsto, dok je predsjednik SAD Donald Tramp naredio da se u slučaju potrebe otvore naftne rezerve kako bi se stabilizovalo tržište energenata.

– Zbog napada na Saudijsku Arabiju koji može uticati na cijenu nafte, naložio sam da se pusti u opticaj nafta iz strateških naftnih rezervi, ako to bude bilo potrebno, u obimu koji je dovoljan da tržište bude snabdjeveno – napisao je Tramp na tviteru.

Nafta je jutros, nakon otvaranja berzi, poskupjela za skoro 10 odsto. Cijena marke Brent na londonskoj berzi iznosi 66,23 za barel, što je za 9,98 odsto više od prošlonedeljne cijene, dok se nafta VTI na Njujorškoj berzi trguje za 59,69 dolara, što predstavlja rast od 8,82 odsto. 

Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio da Vašington pretpostavlja ko stoji iza napada na saudijske naftne objekte i da su spremni na odlučne akcije, ali da se čeka potvrda Rijada.

U noći između petka i subote izveden je napad sa deset dronova na dva saudijska naftna objekta u vlasništvu državne kompanije “Saudi Aramko”. Napad je izazvao smanjenje isporuka nafte na tržištu energenata u visini od pet miliona barela dnevno. 

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski Huti, ali Vašington smatra da iza svega stoji Teheran.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender