24. 11. 2020.
Zaharova: SAD najprije da se izvini zbog bombardovanja 1999.

Zaharova: SAD najprije da se izvini zbog bombardovanja 1999.

Zaharova: SAD najprije da se izvini zbog bombardovanja 1999.

SAD mora da se izvini zbog toga što je bombardovala Јugoslaviju 1999. i da plati odštetu porodicama poginulih i povrijeđenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu odlazećeg američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota.

Skot je prethodno u intervjuu za Kurir rekao da bi 1999. godinu trebalo “posmatrati u široj perspektivi”, kako bi Srbija i SAD prevazišle krizu u odnosima koja je nastupila zbog bombardovanja SRЈ.

Zaharava je rekla da bi za početak SAD, pored izvinjenja trebalo da plate odštetu porodicama poginulih i ranjenih, kao i onima koji su “izgubili zdravlje zbog projektila punjenih osiromašenim uranijumom”, prenosi Tas.

– Tak kada to bude učinjeno i kada bude obavljen odgovarajući posao na terenu, (SAD) mogu da pozivaju druge da se krene napred – kazala je Zaharova.

Skot je u intervjuu za Kurir, upitan kako gleda na činjenicu da nemali dio građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osjećanja prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja i kako je to moguće promijeniti, rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mjestu isto osjećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vrijeme unazad.

– Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vrijeme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vrijeme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Dijelimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mjesto u Evropskoj uniji – rekao je Skot.

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender