15. 06. 2021.
Egzotični raj Azije: 7 najljepših lokacija na Filipinima

Egzotični raj Azije: 7 najljepših lokacija na Filipinima

Egzotični raj Azije: 7 najljepših lokacija na Filipinima

Smatra se da su Filipini zemlja sa hiljadu idiličnih ostrva, a ovaj arhipelag ih ima preko 7 hiljada. Filipini su idealno mjesto za odmor, i jedna od najboljih destinacija za surfovanje i ronjenje na svjetskom nivou. Iako su još uvijek nedovoljno otkriveno turističko odredište, turizam je postao ključan za privredu zemlje. Čini osam posto ukupnog BDP-a, i u nevjerovatnoj je ekspanziji. O tome najbolje govori podatak da je zvaničan broj turista 2000. godine iznosio oko 2 miliona, dok je u 2018. godini ovu ostrvsku zemlju posjetilo 7 miliona ljudi.

Tako je ovaj arhipelag u jugoistočnoj Aziji postao popularna destinacija za turiste širom svijeta, a u tekstu koji je pred vama predlažićemo neka odredišta na Filipinima koja zaista vrijedi posjetiti. Pročitajte, možda vas ovaj kratka priča inspiriše da potražite turističku ponudu za Filipine koja vam najviše odgovara, da spakujete kofere i da častite sebe, svoje tijelo i svoj duh dozom ostrvske egzotike kakvu samo Filipini mogu da pruže.

#1 El Nido, Bacuit Bay, Palawan

Ovaj grad na plaži na sjevernom dijelu ostrva Palawan nije se mnogo promjenio od vremena prije španske kolonizacije. Proteže se na 465 kvadratnih kilometara, između Južnog kineskog mora i Sulu mora. Za aktivan odmor treba istražiti mnogobroja ostrvca obližnjeg arhipelaga, brodom, naravno. Voda u ovom arhipelagu je toliko bistra da možete videti ribe kako plivaju između korala na 15 metara dubine!

Naravno ono što vas najviše zanima su neobične avanture: noćna ekspedicija posmatranja svitaca, izlet do podzemne rijeke sa upečatljivim formacijama stijena gdje se šetaju gušteri a jata slepih miševa vise sa tavanice, penjanje do fascinantne stene Ugong i sl. Prepručljivo je iznajmiti čamac za dan, što omogućava veći izbor odredišta.

Na ostrvu Starfish, gdje ima bezbroj malih zaliva i plićaka možete posmatrati i snimati vrste riba i ostala morska stvorenja, a mjesto je savršeno za snorkeling. Sva hrana je preukusna, postoji i ribarnica na kojoj možete kupiti ribu direktno iz mora. Na raspolaganju je puno egzotičnog voća.

Palawan je bilo jedno od ostrva na putu tajfuna Haiyan 2013. godine, ali  srećom, pogođeni su samo grad Coron i obližnje ostrvske zajednice. Resort El Nido nije pretrpeo nikakvu štetu, a okolni koralni grebeni ostali su netaknuti. Cijene se kreću oko 20 eura dnevno za obilazak (u cijenu je obično uključen i ručak). Na cijelom ostrvu specijaliteti su morski plodovi na žaru.

#2 Boracay plaže

Bijela plaža ostrva Boracay često je na listi najljepših i najboljih plaža u Aziji. Međutim, Boracay je dobio svoj ugled ne samo zbog beskrajnih plaža sa praškastim bijelim pijeskom, već i zato što se tu nalaze predivni restorani i hoteli sa pristupačnim cijenama. Pored toga, ako ste ljubitelj vodenih sportova i morskih zabava na plaži, Boracay je vaše rajsko ostrvo.

Od 12 plaža najpopularnije su “Bijela plaža” i “Bulabog”. Ostrvo je podijeljeno na “brodske stanice”, koje se koriste kao referentne tačke. Prva stanica na sjeveru poznata je po vrhunskim ljetovalištima i tišini; stanica broj dva je najživlji dio, treća je mesto gdje se možete raspitati za sve vrste dodatnih sadržaja zabave i komoditeta. Iako su lokalci, starosedeoci, nostalgični za starim danima (1970-ih, prije nego što su se počeli pojavljivati ​​hoteli i restorani) Boracay je još uvijek u početnoj fazi turističke ponude, i tek se očekuje turistički bum.

#3 Terase pirinča, Banaueu, Sjeverni Luzon

Obavezno obiđite ovaj lokalitet  UNESCO-ve svjetske baštine. Ove nevjerovatne, dvije hiljade godina stare terase pirinča u sjevernom Luzonu najvećem ostrvu Filipina, predstavljaju oblast maglovitih planina, gdje borovi zamjenjuju palme. Krenite prema Banaueu i Batadu kako biste se divili terasama. Terase su ukupne dužine preko 20.000 km, što je dovoljno da se protegnu preko pola zemljine kugle. Njih obrađuju uglavnom seljaci, starosedeoci koji žive u plemenskim grupama, u relativnoj izolaciji.

Putevi duž terasa vode do različitih sela i vodopada, pa se organizuju i obilasci preko turističkog informacionog centra Banaue. Očekujte da platite 10-12 eura za turu obilaska koja traje jedan cijeli dan.

#4 Vigan, Luzon

Najljepši sačuvani relikt iz vremena španske okupacije, Vigan je mjesto gdje možete vidjeti stare kamene kolonijalne kuće, sa lučnim vratima koja vode u muzeje i privatne domove. Staromodne viseće ulične svetiljke daju starinski šmek dok ispod njih prolaze klaparajući upregnute kočije “kalese” koje još uvijek vijugaju kamenim ulicama.

#5 Krenite neprohodnim stazama ostrva Camiguin

Ovo vulkansko ostrvo u obliku kruške, nalazi se tik uz sjeverni vrh Mindanaa i rijetko je na rasporedu za turističke obilaske. Međutim, potrudite se da tamo otputujete i vidite prirodu koju rijetko koji turista ima prilike da vidi: na relativno maloj površini, ovo maleno ostrvo ima itekako šta da ponudi.

Na  29.187 hektara, ima čak sedam vulkana, jedinstvenu lokaciju za ronjenje (kroz jezivo potopljeno groblje), vodopade, lagunu i tople i hladne izvore. Do svih ovih odredišta lako je doći pešice ili možete unajmiti motocikl (oko 15 eura dnevno s vozačem, 10 bez).

#6 Ostrvo Negros

Četvrto po veličini ostrvo na Filipinima bogato je zasadima šećerne trske.

Ovdje možete vidjeti i izvrsni primjer “vernakularne arhitekture“, koja je u stvari ništa drugo do vid izgradnje kuća od isključivo lokalnih materijala i znanja, obično bez nadzora profesionalnih arhitekata. Vernakularne zgrade obično su jednostavne i praktične, bilo da su to stambene kuće ili objekti građeni u druge svrhe.

Što se aktivnog odmora tiče, ovdje ćete naći sjajna mjesta ta ronjenje. Ovdje je i stratovulkan Kanlaon koji mami alpiniste žedne za pustolovinama ovakve vrste. To je visok, kupast vulkan sastavljen od jednog sloja očvrsle lave, tefre i vulkanskog pepela. Veoma je strm, a lava koja iz njega izvire je vrlo viskozna, hladi se i stvrdnjava pre nego se spusti u dolinu. Ako volite karnevale, tu je živahni “MassKara Festival” u oktobru koji će vas oduševiti zabavnim sadržajima.

#7 Cebu

Provincija između ostrva Negros i Leyte. Cebu je otkrio portugalski istraživač Magelan 1521. godine i tu se nalazila prva prijestonica Filipina.  Danas je to najurbaniji i najrazvijeniji dio Filipina, podijeljen na desetine okruga u kojima su veliki centri trgovine, industrije i obrazovanja.

Ovdje se na mnogo načina možete provesti: posetite planine Babag ili Mount Kan-Irag, uživajte u hrani, posebno dok jedete tradicionalno jelo “lechon” (prase na ražnju punjeno začinskim biljem, prazilukom i limunskom travom; premazano kokosovom vodom, sojinim umakom ili mlijekom), plivajte i uživajte na nekoj od plaža s bijelim pijeskom. Sunčajte se na Sumilonu i gledajte kitove kako skaču iz vode, opustite se u resortu na Mactanu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender