02. 12. 2020.
Skandal u Komisiji za granicu BiH: Neusaglašeni akt upućen u Beograd

Skandal u Komisiji za granicu BiH: Neusaglašeni akt upućen u Beograd

Skandal u Komisiji za granicu BiH: Neusaglašeni akt upućen u Beograd

Članovi Komisije za granicu BiH iz Republike Srpske Nevena Maletić i Nenad Bajić optužili su juče kolege Željka Obradovića i Edina Kučukovića da su, mimo pravila i njihovog znanja, uputili u Srbiju protokol o principima za konačno uređenje granice sa Srbijom, te da zbog toga taj akt nije zvaničan stav BiH.

Delegacije BiH i Srbije trebalo bi, naime, da se idućeg mjeseca, nakon mnogo godina, nađu za istim stolom i pokušaju da pronađu kompromisno rješenje u vezi sa četiri sporne tačke na granici – hidroelektrane “Zvornik” i “Bajina Bašta”, te deset kilometara pruge Beograd – Bar, koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

Maletićeva, koja je zamjenik predsjedavajućeg komisije, izjavila je Srni da je protokol o principima dostavljen Srbiji prije nego što je razmatran na sjednici i bez potrebne saglasnosti predstavnika srpskog naroda.

Ističući da ni kao zamjenik nije ništa znala o dokumentu do održavanja sjednice 9. septembra, navela je da je tada protokol ponuđen na razmatranje.

– Izjašnjavali smo se, ali dokument nije izglasan, jer su dva člana glasala protiv – Nenad Bajić i ja – precizirala je Maletićeva.

Dodala je da komisija ima devet članova te da je za izglasavanje bilo kojeg akta potrebno da za njega glasaju po dva predstavnika iz konstitutivnih naroda, što nije bio slučaj kada je riječ o protokolu.

Upućenim protokolom je, kako je objavila Srna, predviđeno da linija bude utvrđena na osnovu granice koja je postojala prije rata, a ne na fonu ranijih dogovora dvije strane. Željko Obradović, s druge strane, tvrdi da je upućen neformalni prijedlog izjave o principima.

– Riječ je o jednoj neformalnoj inicijativi koja je bila rezultat razgovora koje smo imali sa kolegama iz Srbije da upriličimo zajednički sastanak – istakao je Obradović za Srnu, dodavši da taj dokument nije obavezan, već okviran i da ima prostora za doradu. Tvrdi da je riječ o prijedlogu izjave Ministarstva civilnih poslova u kojoj nije vidio ništa sporno, jer je to neoficijelan prijedlog.

Nenad Bajić je za “Glas Srpske” istakao da su pravila jasna i da su o svemu saznali tek na sjednici Komisije za granicu BiH.

– Prema pravilu i prema poslovniku dokumenta mogu da se upućuju drugim stranama tek kada se usaglase i budu predmet rasprave na komisiji – rekao je Bajić i naglasio da ministarstvo može poslati samo ona dokumenta koja im pripremljena stignu od komisije.

Edin Kučuković je juče na pitanje da li je tačno da je na sjednici ponuđen na razmatranje protokol i da dokument nije izglasan, rekao da zapisnik sa sjednice još nije sačinjen, razmatran ni usvojen, tako da se “na ovo pitanje ne može dati odgovor”.

– Protokol koji se pominje kao radni materijal upućen je od strane predsjedavajućeg komisije u sklopu neformalnih razgovora i prema ovlašćenjima predsjedavajućeg iz Poslovnika o radu, prije sjednice s nadom da se on sa dostavljenim komentarima prodiskutuje na sjednici komisije i pokuša dođi do zajedničkog teksta – kazao je Kučuković za “Glas Srpske”.

Reagovao je i ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji je potvrdio navode članova komisije iz Srpske te dodao da su obavijestili predstavnika Srbije Veljka Odalovića da ovo nije zvanični stav komisije, već da su to samovoljno uputili pojedinci iz nje.

Posljednja sjednica diplomatske komisije za granicu između Srbije i BiH bila je u junu 2010. godine u Beogradu.

Suprotstavljeni stavovi

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije su nedavno za “Glas Srpske” rekli da je delegacija Srbije davala prijedloge za kompromisno rješenje, dok je BiH odbijala te prijedloge zastupajući stav da granica treba da bude utvrđena potvrđivanjem bivše administrativne granice iz perioda SFRJ, a njene eventualne korekcije mogle bi biti predmet pregovora, poslije stupanja na snagu ugovora o granici.

– Međutim, nije davala garancije da bi ti pregovori za rešavanje vitalnih pitanja za Srbiju bili otvoreni – zaključili su u ministarstvu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender