02. 06. 2020.
Lavrov: Kijev prekršio međunarodno pravo

Lavrov: Kijev prekršio međunarodno pravo

Lavrov: Amerika i pojedine evropske države pokušavaju da uvuku BiH u NATO

ašington i njihovi pojedini evropski saveznici pokušavaju da uvuku BiH u NATO čime krše rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, rekao je danas ruski ministar spoljnih Sergej Lavrov.

“Amerika i pojedine vodeće zapadnoevropske države zahtijevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske stranke krenu putem stvaranja unitarne države u BiH. Cilj im je da uvuku BiH u NATO. Da bi to ostvarili pribjegavaju raznim manevrima, uključujući i reviziju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN”, naglasio je Lavrov na 16. sjednici međunarodnog debatnog kluba “Valdaj” u Sočiju.

Ruska novinska agencija TASS podsjeća da prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH potpisanom 14. decembra 1995. godine u Parizu BiH ima dva entiteta – Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te Brčko distrikt. 

Lavrov: Amerika pokušava da revidira Briselski sporazum

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u dijelu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Lavrov je rekao da na taj način SAD pokušavaju da “uvuku /samoproglašeno/ Kosovo u NATO” i tamo zadrže svoju vojnu bazu.

U tom kontekstu, Lavrov je podsjetio da je prije četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kojim se garantuju jezička, kulturna i vjerska prava Srba, prenosi TASS.

“Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna – postoji sjever, gdje su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe dio ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine”, naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, sada su u toku pokušaji da se izvrši revizija Briselskog sporazuma svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD s ciljem razvoja situacije u kojoj bi /samoproglašeno/ Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi “Bondstilom”.

Lavrov je učestvovao na 16. godišnjoj sjednici “tink-tenka” iz Moskve “Klub za diskusiju Valdaj”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender