28. 11. 2020.
Most na Savi kod Gradiške – sporazum o grantu

Most na Savi kod Gradiške – sporazum o grantu

I Brisel prati gradnju mosta na Savi

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške zvanično bi trebalo da počne u petak, i to pod budnim okom evropskih zvaničnika koji su već najavili svoj dolazak.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će izgradnja početi sutra, nakon određenih konsultacija je rečeno da će to, ipak, biti u petak, što je juče za “Glas Srpske” potvrdio i direktor javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić.

– Dogovoreno je da će radovi na ovom važnom infrastrukturnom projektu početi u petak, a dolazak je najavila i evropska komesarka za transport Violeta Buls. To pokazuje i njihovu podršku gradnji mosta na Savi. Nadam se da će sve dalje ići kako je planirano. Nezahvalno je, ipak, nakon toliko godina pominjati rokove. Jedino što možemo je da idemo korak po korak. Iza nas su ogromne pripreme, godine pregovaranja. Ne želim se osvrtati, moramo da gledamo naprijed i da gradimo – rekao je Topić.

Da je riječ o projektu koji, nakon što svi poslovi budu završeni, treba da uveliko doprinese razvoju Gradiške, potvrdio je i gradonačelnik Zoran Adžić.

– Stvoriće se uslovi da naš grad dobije još jedan razvojni pravac i da iskoristi blizinu granice i Evropske unije. U poslovnim planovima nam je i formiranje privredne zone u interesu svih, tako da je ovo jedan zamah i prilika – istakao je Adžić za “Glas Srpske”.

Priča o izgradnji mosta kod Gradiške traje od 2004. godine, a ugovor su konačno polovinom jula potpisali zvaničnici BiH i preduzeća “Hrvatske ceste” sa predstavnicima kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša, koja je, u konzorcijumu sa firmama “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb-montaža”, dostavila najpovoljniju ponudu od 23,49 miliona evra na tender za realizaciju tog važnog projekta.

Ugovorom je predviđeno da radovi, od uvođenja izvođača u posao, treba da budu završeni u roku od 30 mjeseci.

Zvaničnici Republike Srpske ranije su naglasili da će gradnja mosta na Savi kod Gradiške dati puni smisao autoputu Gradiška – Banjaluka jer će taj prvi autoput u Srpskoj biti povezan na panevropski koridor deset i autoput Beograd – Zagreb, a time i na mrežu autoputeva zapadne Evrope.

Govoreći o važnosti mosta, naglašeno je da će sigurno donijeti mnogo koristi Republici Srpskoj i BiH, a najviše građanima. Još jedna korist za Gradišku je da će izgradnjom mosta biti riješene saobraćajne gužve u centru grada, zbog najfrekventnijeg graničnog prelaza u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender