10. 04. 2021.
Počela trilaterala Srbija-Turska-BiH

Počela trilaterala Srbija-Turska-BiH

Počela trilaterala Srbija-Turska-BiH

 U Beogradu je danas počeo trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je domaćin predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu i članovima Predsjedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

 

Vučić je, uoči početka sastanka, u Palati Srbija, dočekao lidere BiH i predsjednika Turske.

Predsjednik Srbije je juče, poslije birateralnog sastanka s Erdoanom rekao da je glavni politički cilj dvije zemlje mir na Balkanu.

Erdogan je takođe, u susret trilaterali, istakao da njegova zemlja igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u cilju stabilnosti i dobrobiti Balkana.

“Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To ce biti most mira, koji ce povezivati srca naroda”, rekao je Erdogan.

Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsjednika, kao i članovi Predsedništva BiH odlaze u Kuzmin gdje će prisustvovati svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Prvog dana posjete, nakon sastanka dvojice predsjednika, održana je sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, a razmijenjeno je i potpisano devet sporazuma izmedu dvije države.

Zvanični dio prvog dana posjete završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske, a na kome je najavljena izgradnja industrijske zone kod Beograda sa 16 turskih kompanija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender