29. 11. 2020.
Od 1. juna rampa za starija auta

Od 1. juna rampa za starija auta

Drumovima Srpske krstari 356.000 automobila

Da građani Republike Srpske posjeduju sve više automobila svjedoči podatak da je lani broj registrovanih putničkih vozila premašio 356.000, što je za oko 70.000 više u odnosu na pet godina ranije.

Uprkos činjenici da je domaća privreda slabo razvijena i da ekonomska situacija stanovništva RS nije na zadovoljavajućem nivou, broj četvorotočkaša koji krstare drumovima vrtoglavo raste iz godine u godinu, što potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je prošle godine bilo ukupno registrovano 424.578 motornih vozila, što je za 84.659 više u odnosu na 2014. godinu.

Među registrovanim vozilima lani je bilo najviše putničkih i to 356.083, što je u poređenju sa godinom ranije 30.184 automobila više.

Ako se u obzir uzme podatak Zavoda za statistiku da je Srpska prošle godine imala 932.221 stanovnika od 20 do 90 godina starosti, prostom matematičkom računicom dolazi se do podatka da više od trećine građana posjeduje putnički automobil. 

Najviše automobila prošle godine bilo je u Banjaluci i to 61.694, a zanimljivo je da u opštinama Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Kupres i Petrovac prošle godine nije bilo registrovanih vozila.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović smatra da će ovaj trend biti nastavljen i u narednom periodu, s obzirom na to da RS i BiH i dalje imaju manje vozila na 1.000 stanovnika u odnosu na zemlje regiona.

– Zasigurno će te cifre i dalje rasti jer je građanima danas teško funkcionisati bez auta. Međutim, ozbiljan problem je starosna struktura vozila, koja je vrlo nepovoljna. Prosječna starost automobila je iznad 16 godina. Kupuju se starija vozila zbog loše ekonomske situacije stanovnika – rekao je Radović.

Dodao je da je zanimljiv podatak da Banjaluka ima više registrovanih vozila na 1.000 stanovnika od Londona. 

– Englezi imaju nekoliko puta veći standard od nas, ali je kod njih izuzetno razvijen javni prevoz, što kod nas nije slučaj. U Beogradu i Zagrebu za jednu kartu možeš putovati pola sata, a kod nas kad promijeniš prevoz moraš platiti dvije karte – dodao je Radović.

Sa njim se slaže i predsjednik bijeljinskog Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić.

– Imati automobil nije nimalo jeftino jer održavanje iziskuje znatne troškove, ali mnogi građani, naročito oni koji žive izvan grada, moraju da imaju automobil. Tako imamo porodice sa skromnim primanjima koje imaju po dva auta jer je to prosto potreba – rekao je Vasilić.  
 

Bezbjednost

Milija Radović kaže da povećanje broja vozila na drumovima utiče i na bezbjednost saobraćaja. 

– U julu i avgustu, kada se broj vozila na putevima poveća zbog dolaska turista i naših ljudi iz inostranstva, dešava se najviše saobraćajnih nesreća tokom godine – kazao je Radović. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender