02. 12. 2020.
Rekorder u darivanju krvi Žiko Todorović: I životinji da zatreba, dao bih

Rekorder u darivanju krvi Žiko Todorović: I životinji da zatreba, dao bih

Rekorder u darivanju krvi Žiko Todorović: I životinji da zatreba, dao bih

Zvanično, dao je 232 doze krvi, a nezvanično, po njegovoj računici, mnogo više, odnosno oko 135 litara ove dragocjene tečnosti, na šta je i te kako ponosan.

On je Žiko Todorović (63), Bijeljinac koji je, po evidencijama Crvenog krsta Republike Srpske, rekorder u ovom humanom gestu.

Da pomaže drugima, počeo je još kao maloljetnik, a njegovo veliko srce spasilo je ljude u nevolji i izvan granica BiH.

“Gdje god sam išao, dao sam krv. Bilo je to u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Rumuniji. Drago mi je kad drugima mogu pomoći, nije bitno ko je u pitanju. Krv sam počeo davati i prije nego što sam napunio punoljetstvo. Znao sam u mjesecu i po tri puta dati krv. Ja sam jednostavno imao takvu želju, potpisivao sam da to radim”, tvrdi Todorović za “Nezavisne”.

Iako se u evidencijama Crvenog krsta RS vodi da je humanost iskazao 232 puta, u tu statistiku, sudeći po njegovim tvrdnjama, nije ušao svaki njegov podvig.

“Oko 135 litara krvi sam dao, kako sam ja računao. Jako je lijep osjećaj. Nije mi bitno kome sam krv davao. Pa, životinji da dam krv, da joj mogu pomoći, bio bih spreman na to”, naglašava Todorović, za čiji se doprinos nadaleko čulo, te je krunisan brojnim nagradama, priznanjima, ordenjem, zahvalnicama…

Na spisku Crvenog krsta Republike Srpske, na kojem se nalaze imena dobitnika priznanja za više od 130 davanja krvi, nalazi se 15 imena, uključujući i jednu damu – Miholjku Janković.

Drugo mjesto pripada Leonardu Ivaniševiću (63) iz Prijedora koji je, po zvaničnoj statistici, krv dao 170 puta. Njegova računica, takođe, govori drugačije.

“Tačno 192 puta sam dao krv. Ništa ne bih uspio bez svojih kolega iz ‘ArcelorMittala’ i Crvenog krsta u Prijedoru, koji su mi najveća podrška”, navodi Ivanišević, koji je trenutno penzioner i, kako nam priča, osjeća se odlično – bavi se sportom, sa kolegama odigra šaha…

Prvi put je krv dao, kako kaže, 1976. godine, i od tada to čini četiri puta godišnje. I dan-danas.

“Još dajem krv. Nikad se bolje osjećao nisam. Bavim se planinarenjem, biciklizmom, čitam knjige… Doktoru ne idem”, naglašava Ivanišević za “Nezavisne”. Svojom krvlju je, naglašava, spasio dvadesetak ljudi, a da krenu njegovim stopama, savjetuje i drugim građanima.

“Mladi, recimo, uvijek očekuju da nešto dobiju. A ne možete ništa dobiti ako nešto i ne date”, kaže on.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS trenutno je, kako nam je potvrđeno, zadovoljavajuće stanje što se tiče zaliha krvi.

Ako i vi odlučite da postanete davalac, očekuje vas nekoliko benefita. Ako imate zdravstveno osiguranje, trajno ste oslobođeni plaćanja participacije kada date krv 10 i više puta. Participaciju ne plaćaju ni dobrovoljni davaoci krvi koji su dali krv manje od 10 puta, ali pod uslovom da od posljednjeg davanja nije proteklo više od godinu dana. Sve ih, bar kako to u pravilnicima piše, očekuje i dvodnevno plaćeno odsustvo s posla prilikom svakog davanja krvi.

Krv dali više od 130 puta

Ime i prezime               OOCK/GOCK

Žiko Todorović              Bijeljina

Leonardo Ivanišević     Prijedor

Mirko Malešević           Gradiška

Stoimir Novaković        Prijedor

Niko Simanić                I. Novo Sarajevo

Miloš Slijepčević          Gradiška

Petar Greda                 Gradiška

Mitar Ljubinac              Rogatica

Boris Testen                 Banjaluka

Dragoljub Šarenac       Bileća

Milivoje Vidović            Banjaluka

Milenko Balta               Gradiška

Munib Sadžak             Trebinje

Pero Vejnović              Banjaluka

Miholjka Janković       Trebinje

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender