12. 07. 2020.
Žozep Borelj: Nismo kolonija, niti pod okupacijom, mi nismo Kosovo

Žozep Borelj: Nismo kolonija, niti pod okupacijom, mi nismo Kosovo

Nezavisnost Katalonije bliža nego ikada

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras, koji je juče pred španskim Vrhovnim sudom osuđen na 13 godina zatvora, poručio je da je nezavisnost Katalonije sada “bliža nego ikada”.

– Mi Katalonci nemamo alternativu – prenijela je komentare Žunkerasa poslije izricanja presude njegova partija.

Žunkeras je osuđen na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.I bivši katalonski lider Karles Pudždemon, koji je pobjegao iz Španije sa još nekoliko članova njegove bivše vlade, kritikovao je presudu, nazivajući je “svirepom”.

– Vrijeme je za reakciju… za budućnost naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju – napisao je on na “Tviteru”.

Pudždemon je vodio taj španski region u vrijeme kada je pokušano proglašenje nezavisnosti 2017. godine, za koje je i suđeno katalonskim liderima, prenosi Rojters. Podsjeća se da njemu nije suđeno, jer je pobjegao u Belgiju, gdje živi u egzilu.

Španski Vrhovni sud je osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne. Poslije izricanja presude separatističkim liderima, stotine studenata i javnih službenika okupilo se na protestima u više dijelova Barselone.

Demonstranti su blokirali pojedine puteve, a javni službenici su izašli ispred svojih poslovnih zgrada.

– Danas su prekršena sva njihova prava. Užasno je što Evropa ne reaguje. Ne želim da budem Evropljanin, ne želim da budem Španac – rekao je jedan od demonstranata.

Protesti su, kako prenose svjetske agencije, organizovani u drugim gradovima sjeveroistočnog regiona. 
 

Istorijska greška

Zatvorske kazne izrečene katalonskim čelnicima ne rješavaju problem nego ga samo pogoršavaju, ocijenio je katalonski šef diplomatije Alfred Boš i pozvao na demokratsko rješenje problema između Katalonije i Španije.

– Zatvorske kazne predstavljaju istorijsku grešku, koja umjesto da rješava problem samo ga pogoršava – rekao je Boš.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender