05. 12. 2020.
Cvijanovićeva odlučila da izvrši izmjenu u sastavu Vlade Srpske

Cvijanovićeva odlučila da izvrši izmjenu u sastavu Vlade Srpske

Akcioni plan u Sarajevu usvojen bez saglasnosti Vlade Srpske

 Savjet ministara u tehničkom mandatu je bez saglasnosti Vlade Republike Srpske usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja Evropske komisije koji je dio mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, tvrde u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Savjet je, naime, u utorak na telefonskoj sjednici usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz evropskog izvještaja, a u saopštenju su naveli da dokument sadrži 729 mjera koje je potrebno sprovesti u djelo.

U Vladi Srpske podvlače da ta brojka nije tačna, dodajući da su nadležne republičke institucije učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti.

– U saopštenju iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu navedeno je da usvojeni dokument sadrži 729 mjera za realizaciju 115 prioriteta, što je netačna informacija. Institucije u BiH su usaglasile 691 mjeru od ovog broja, dok je preostalih 38 mjera još u procesu usaglašavanja koji se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Sve dok te mjere ne budu usaglašene u okviru toga, ne mogu biti ni tretirane kao sastavni dio Akcionog plana – istakli su u Ministarstvu za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Ostaju, kako su podvukli, posvećeni procesu evropskih integracija, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti i poštivanje usaglašenog mehanizma koordinacije, a pozvali su i Savjet ministara BiH da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade Srpske.

Dugogodišnji član Komisije za evropske integracije Lazar Prodanović (SNSD) nedavno je istakao da je mehanizam koordinacije dobar način za dolazak do rješenja poštujući nadležnosti u BiH i da će, ako mehanizam ne bude poštovan, put ka EU biti još sporiji.

Iz Savjeta ministara je, nakon vanredne telefonske sjednice na kojoj je i usvojen sporni dokument, navedeno da BiH mora ubrzano raditi na mjerama, a procjenu će dati Evropska komisija u proljeće 2020. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender