24. 11. 2020.
Dodatna pomoć MUP-a Srpske Graničnoj policiji zbog migranata

Dodatna pomoć MUP-a Srpske Graničnoj policiji zbog migranata

Nova ruta vodi preko Cazina?

U privremeni prihvatni centar “Vučjak” nadomak Bihaća posljednjih dana sprovedeno je nekoliko stotina migranata, ali je tokom vikenda primijećeno da mnogi odlaze sa te lokacije i pokušavaju da pronađu nove puteve do krajnjeg cilja, odnosno zemalja EU.

Pojedini mediji u FBiH su, naime, snimili grupu migranata kako dnevnu higijenu i pranje veša obavljaju na obali Une te da to, na prvi pogled, nije ništa novo, ali da je zapravo riječ o trenucima spremanja za put.

– Migranti koji uspiju otići iz “Vučjaka” više se tamo ne vraćaju – objavili su tamošnji mediji.

Zanimljivo je, naime, da se nakon pranja i kupanja migranti ne upućuju nazad ka kampu koji humanitarne organizacije i Evropska unija nazivaju neadekvatnim i pozivaju na njegovo gašenje zbog neljudskih uslova, nego odlaze u pravcu Cazina i prema Tržačkim Raštelima.

U tom pravcu se, navode, uputio veliki broj migranata, a s ciljem traženja nove rute za prolazak u Hrvatsku, nakon akcije policije koja je za cilj imala “čišćenje Bihaća” i smještanje migranata u taj prihvatni kamp, ali još nije poznato o kojoj ruti kretanja je tačno riječ.

Sve više migranata pristiže i u Tuzlu, gdje o njima brinu volonteri, a predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović upozorio je da dešavanja u Unsko-sanskom kantonu pokazuju da bi problem mogao tek da kulminira, a da problem imaju i stanovnici opštine Bileća.

Čubrilović smatra da se na nivou BiH ponašaju neodgovorno.

– Policija Srpske se prema ovom problemu odnosi organizovano i njene preporuke o izradi mapa kretanja migranata treba uvažiti – rekao je juče Čubrilović.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH u petak je saopšteno da duže već traže od lokalnih vlasti da obezbijede adekvatnu lokaciju za novi prihvatni centar za smještaj migranata koji su na području Unsko-sanskog kantona.

Iz EU i UN pozvali su nadležne u BiH da hitno zatvore “Vučjak”, jer ne ispunjava ni minimum uslova za humani boravak migranata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender