02. 12. 2020.
Carinski terminal se seli iz centra Gradiške na novu lokaciju

Carinski terminal se seli iz centra Gradiške na novu lokaciju

Carinski terminal se seli iz centra Gradiške na novu lokaciju

Preseljenje carinskog terminala iz centra Gradiške na novu lokaciju na autoputu Banjaluka-Gradiška biće obavljeno do kraja oktobra, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je sve već spremno za preseljenje, izuzev fizičkog preseljenja carinske službe i špeditera.

“Efekti su višestruki – od boljih uslova za rad carinske službe, špeditere i prevoznike do smanjenja gužvi u Gradišci, bržeg protoka saobraćaja i niza drugih pogodnosti. To će rasteretiti Gradišku, jer neće biti potrebe da centar grada bude konstanto blokiran velikim brojem kamiona koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada”, naglasio je Kovačević.

Granični prelaz i novi carinski terminal Gradiška trenutno se nalazi u centru grada zbog čega se stvara velika gužva, posebno zato što je to jedini prelaz na sjeveru BiH koji ima sve potrebne inspekcijske kontrole za promet svih vrsta robe, uključujući i robu životinjskog i biljnog porijekla.

Novi granični prelaz i carinski terminal Gradiška izgrađen je na trasi autoputa Banjaluka – Gradiška i na njemu će uskoro biti omogućeno carinjenje i špediterski poslovi.

“Onog trenutka kada bude završen i pušten u saobraćaj novi most preko rijeke Save kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad”, istakao je Kovačević.

Izgradnja novog carinskog terminala i graničnog prelaza Gradiška počela je 2014. godine, a u njega je UIO uložila 24 miliona KM.

Carinski terminal i granični prelaz prostire se na površini od 110.000 metara kvadratnih, a nakon završetka radova pribavljena je i upotrebna dozvola.

U sklopu novog carinskog terminala i prelaza nalaze se centralni objekat carine i granične policije, objekti za kontrolu putnika i teretnog saobraćaja na izlazu iz BiH, detaljan pregled vozila, fitosanitarne inspekcije, veterinarske inspekcije i carinske ispostave, te špediterski blok i kontrolne kabine.

Carinski terminal raspolaže sa 120 parking mjesta za teretna i 100 parking mjesta za putnička vozila.

Na novom carinskom terminalu i prelazu nalazi se i restoran, te javni toaleti.

Kamen temeljac za most na Savi kod Gradiške položen je 11. oktobra, a rok za izgradnju je 30 mjeseci.

Trninić: Značajno rasterećenje saobraćaja

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je Srni da će preseljenje carinskog terminala za teretni saobraćaj iz centra grada na novu lokaciju na auto-putu Banjaluka-Gradiška doprinijeti značajnom rasterećenju saobraćaja u Gradišci.

Trninić je rekao da je sve obezbijeđeno i da ovih dana treba da staviti u funkciju granični prelaz za teretni saobraćaj na novoj dionici.

– Terminal za teretni saobraćaj će biti prebačen na novi granični prelaz koji je odavno spreman, a sada imamo smisao da to radimo jer počinje izgradnja mosta i stavljamo u funkciju naplatne kućice na auto-putu na kojem ćemo do kraja oktobra zatvoriti naplatu – istakao je Trninić.

On je rekao da će novi granični prelaz imati puni smisao nakon što bude završena izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Trninić je podsjetio da su aktivnosti u vezi sa izgradnjom mosta na Savi u Gradišci trajale od 2004. godine i praktično je 15 godina potrošeno da bi došli do trenutne faze.

– Još 2013. godine smo bili skoro sve završili i trebalo je da počnu radovi, ali hrvatska strana je tada promijenila konstrukciju mosta, zauzeli su stav da umjesto betonske bude čelična konstrukcija i krenuli smo ispočetka. Bilo je tu raznih opstrukcija, ali smo došli do konačnog rješenja – kaže Trninić.

Prema njegovim riječima, sve što je neophodno za izgradnju mosta je obezbijeđeno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender