24. 11. 2020.
SAD: 34 smrti povezane sa upotrebom e-cigareta

SAD: 34 smrti povezane sa upotrebom e-cigareta

SAD: 34 smrti povezane sa upotrebom e-cigareta

Broj preminulih od nepoznate bolesti pluća povezane s korištenjem e-cigareta u SAD je narastao na 34, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ta agencija koja prikuplja informacije o izbijanju bolesti pluća u 49 saveznih država tvrdi kako je zabilježeno 1.604 slučaja širom SAD.

Brojka od 34 žrtve potvrđena je u 24 saveznih država, a danas se očekuje objava o dobi, polu i supstancama koje su korištene, prenosi 24 sata.

Iako se ne zna tačno koji je uzrok ovog oboljenja, CDC ističe kako je jedino zajedničko ovim slučajevima da su pacijenti prijavili upotrebu elektroničke cigarete ili proizvoda za “vaping”. 

Dodaje se kako posljednji pokazatelji otkrivaju da ulogu u izbijanju bolesti imao THC, psihoaktivna supstanca iz kanabisa.  

Ovakvi slučajevi zasad nisu zabilježeni u Evropi gdje je konzumacija elektroničkih cigareta strože kontrolisana.

Ranije ove godine, Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste. 

Pušenje je trenutno u SAD na istorijski niskom nivoa, ali zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, posebno među tinejdžerima.  

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender