04. 12. 2020.
Pravnica iz Banjaluke patentirala kapsule od divljeg bijelog luka

Pravnica iz Banjaluke patentirala kapsule od divljeg bijelog luka

Pravnica iz Banjaluke patentirala kapsule od divljeg bijelog luka

Nakon tri godine istraživanja, Jelena Pušac Broćilović iz Banjaluke uspjela je u naumu da od srijemuša napravi i kapsule, čime je iz ove samonikle biljke izvučeno još više ljekovitosti. 

Jelena, koja je inače pravnik po struci, prije nekoliko godina je, naime, proizvela tinkturu od šumskog – divljeg bijelog luka ili medveđeg luka, kako još zovu srijemuš, koji od davnina prati glas da liječi mnoge bolesti.

Između ostalog, odličan je čistač masnoća u krvi, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju. Jednako je dobar i za jačanje imuniteta, te odlično sredstvo za borbu protiv malokrvnosti  i čišćenje krvi.

– Međutim, srijemuš je specifična biljka sa nestabilnim hemijskim jedinjenjima, koja veoma brzo isparavaju, a koja su, u stvari, ljekovita. U tinkturi je, tako, ostalo sačuvano 30-40 odsto njegove ljekovitosti, pa sam odlučila da napravim proizvod koji bi sačuvao više ljekovitih svojstava ove biljke – priča Jelena.

Na ovom putu, glavna prepreka je bilo to što, prije ovih kapusla, na našem tržištu nije postojao sličan proizvod.

– To znači da smo krenuli  putem kojim niko nije prošao, pa smo, logično, naišli na puno zatvorenih vrata. Nisam odustajala. Pročitala sam mnogo studija i istraživanja, te stupila u kontakt s brojnim profesorima u Novom Sadu i Beogradu, da vidim na koji način se mogu sačuvati ljekovita svojstva srijemuša. Kad sam, u teoretskom pogledu, pohvatala sve neophhodne informacije, krenula sam s proizvodnjom, prije čega sam nabavila mali industrijski liofilizator – naglašava Jelena i objašnjava da je liofilizacija, trenutno, jedan od najsavršenijih načina konzerviranja ljekovitih svojstava u biljkama.

– Ova metoda podrazumijeva dehidriranje biljke u zamrznutom stanju, odnosno, izvlačenje vode. Srijemuš se, naime, odmah poslije branja stavlja u suvi led i zamrzava, te što prije transportuje u liofilizator. Na minus 40 stepeni vakumskim pumpama se izvlači  voda, a jedan proces traje 24 sata. Nakon dehidratacije, biljka se melje i kapsulira, a riječ je o koncentraciji srijemuša. Pakovanje sadrži 30 kapsula, gdje je jedna dnevno dovoljna kao preventiva. Jedna kapsula, naime, mijenja do deset svježih listova srijemuša, a u njoj su od ove biljke ostala samo nutritivna ljekovita svojstva – ističe Jelena.

U pitanju je pilot projekat sasvim novog proizvoda, dodaje, tako da će u narednom periodu pratiti kako će biti prihvaćen na tržištu.

– Istraživanja pokazuju da srijemuš odlično čisti i pesticide iz organizma, što nam daje vjetar u leđa da proširimo i proizvodnju i asortiman proizvoda na bazi ove fenomenalne biljke. Zaštitili smo cjelokupan proces proizvodnje i patentirali proizvod na Institutu za intelektualno vlasništvo BiH. U narednom periodu ćemo analizirati i dejstvo kapsula na zdravlje ljudi, jer je ljekovitost srijemuša već uveliko poznata, o čemu svjedoče brojne studije – kaže Jelena, koja je, zahvaljujući ovim kapsulama, postala i član Saveza inovatora RS.

Vjerovala u prirodu, odbila operaciju

U priču oko prerade srijemuša, s namjerom da iz njega izvuče maksimum ljekovitosti, Jelena se upustila nakon što je prebrodila zdravstveni problem, sa kojim se suočila nakon rođenja treće kćerkice.

– Kad sam se porodila dobila sam upalu vene, pa tromb u nozi. Svi su predlagali operaciju, ali nisam pristala. Riješila sam da se sa svojom boljkom izborim uz pomoć prirode i uspjela u tome. Srijemuš je već tada bio izuzetno zastupljen u ishrani moje porodice, ali uglavnom kao začin ili salata. Znala sam koliko je ova biljka dobra za čišćenje krvi, pa sam htjela da je imam i zimi, a jedan od načina da on zadrži svoje ljekovito svojstvo jeste da se od njega napravi tinktura, što sam i uradila – kaže ona.

(Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender