28. 11. 2020.
Federalni premijer Fadil Novalić: Najbolje bi bilo da raspodjelu PDV-a riješimo mimo suda

Federalni premijer Fadil Novalić: Najbolje bi bilo da raspodjelu PDV-a riješimo mimo suda

Federalni premijer Fadil Novalić: Najbolje bi bilo da raspodjelu PDV-a riješimo mimo suda

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da mu nije drago što je njegova vlada izabrala put kontratužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a, ali je istakao da se nada da će u narednom periodu predstavnici dviju vlada sjesti i problem riješiti vansudskim poravnanjem.

Podsjetimo, FBiH podnijela je prekjuče Sudu BiH protivtužbeni zahtjev u kome se traži da Republika Srpska isplati novčani iznos zbog neusvajanja prijedloga odluke o obračunu drugog privremenog poravnanja od indirektnih poreza za 2012. i 2016. godinu. Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da kontratužba FBiH u procesu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza nema nikakvog smisla i da će to u narednom periodu izazvati velike probleme, ne samo za budžet Srpske, nego i u BiH.

– Kontratužba FBiH može izazvati da mi jednostavno ne možemo prihvatiti taj sistem PDV-a i takvu raspodjelu – rekla je Vidovićeva.

Na pitanje da li očekuje da dogovor konačno bude postignut kako se dvije vlade ne bi tužakale po sudovima, Novalić je rekao da se nada da će doći do dogovora.

– Cijenim premijera Radovana Viškovića kao razumnog i pragmatičnog političara i nadam se da ćemo bez sudskih procesa riješiti nastale probleme sa poravnanjem – rekao je Novalić.

On je ocijenio da je saradnja sa prošlim sazivom Vlade Srpske koju je vodila Željka Cvijanović bila jako kvalitetna.

– Saradnja sa vladom premijera Viškovića je dobra za početak, pred nama je jako mnogo posla u narednom periodu – naveo je Novalić.

Komentarišući činjenicu da je u Srpskoj vlast formirana odmah poslije izbora, dok nema nikakvih naznaka da će to biti učinjeno na federalnom i nivou BiH, Novalić je rekao da neformiranje vlasti na bilo kojem nivou jeste kočnica za brži napredak, ali da njegova vlada i pored toga radi u punom kapacitetu.

– Nadam se da će se političke organizacije dogovoriti i formirati  vlast – zaključio je Novalić.

(glassrpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender