27. 11. 2020.
Radojičić posjetio Trebinje: Gradonačelnici razmijenili dobra iskustva

Radojičić posjetio Trebinje: Gradonačelnici razmijenili dobra iskustva

Radojičić posjetio Trebinje: Gradonačelnici razmijenili dobra iskustva

Trebinje i Banjaluka će i ubuduće razmjenjivati iskustva i sve dobre projekte koje imaju i jedan i drugi grad, a od kojih imaju obostrane interese, zaključili su gradonačelnici ove dva grada nakon sastanka u trebinjskoj gradskoj upravi.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da se, u razmjeni prijedloga i ideja, došlo do nekih novih inicijativa, među kojima su otvaranje Krajiške kuće u Trebinju, prijedlog da se po modelu Banjaluke i Trebinje kandiduje za evropsku prijestonicu kulture, ali se zajedničkim idejama mogu rješavati i problemi osjetljivih kategorija, te problematiku  studenata i uopšte mladih ljude koje treba zadržati na ovom prostoru.

„Naš zajednički cilj nije samo zadržati mlade u Trebinju i Banjaluci, nego i u cijeloj Republici Srpskoj, a za to moramo imati kvalitetna rješenja“, istakao je Ćurić, podsjetivši da su realizovani ciljevi sa prethodnog zajedničkog sastanka, poput otvaranja Hercegovačke kuće u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je naglasio da će, odmah po otvaranju Krajiške kuće u najvećem gradu Srpske, uslijediti njeno otvaranje u Trebinju, sa svim mirisima i okusima krajine na Jugu RS.

„Razmatrajući dobre prakse jednih i drugih, kako bi se one razmijenile, Trebinje je prenijelo svoja iskustva u gradu za mlade, pa smo mi, diskutujući o našoj optimalnoj metodi, već na putu da se opredijelimo za jedan takav projekat, a razmatrali smo i dobre prakse vezane za natalitetnu politiku, kao i o mjerama i odlukama o povoljnom poslovnom ambijentu, komunalnoj infrastukturi i stanogradnji koja je intenzivna u oba grada“, istakao je Radojičić.

Izrazivši naročito zadovoljstvo što su u oba ova grada pozitivni trendovi kada su u pitanju razvojni ciklusi, broj zaposlenih i prihodi, Radojičić je napomenuo da će Banjaluka Trebinju prenijeti i sva iskustva koja su oni stekli u kandidaturi evropske prijestonice kulture.

„Mi smo ušli u finale u kandidaturi evropske prijestonice kulture, a s obzirom da grad Trebinje sa svojom ljepotom, kulturnom scenom i tradicijom ima dobre predispozicije u toj kandidaturi, Banjaluka će ovom gradu u tome pomoći“, istakao je Radojičić.

Dvojica gradonačelnika su nakon sastanka sa delegacijama prošetali užim centrom Trebinja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender