04. 03. 2021.
Gradska uprava i gradonačelnik Banjaluke osudili odluku o zabrani ulaska Prilepinu

Gradska uprava i gradonačelnik Banjaluke osudili odluku o zabrani ulaska Prilepinu

Grad na putu da vrati vrijedno zemljište Poljoprivredne škole

Vrhovni sud Republike Srpske uvažio je argumente gradskih vlasti i poništio raniju presudu na osnovu koje se Poljoprivredna škola upisala u zemljišne knjige kao vlasnik desetina miliona maraka vrijednih parcela u Banjaluci, saznaje Srspkainfo.

Poslije više uzastopnih presuda u korist grada Banjaluke, kojim je Grad vratio u posjed milionski vrijedne nekretnine i zemljišta, sada je, odlukom Vrhovnog suda, na dobrom putu da povrati vlasništvo i nad zemljištem Poljoprivredne škole, čija se vrjednost procjenjuje na desetine miliona KM.

Vijeće Vrhovnog suda, sa predsjednicom Smiljanom Mršom na čelu, 26. septembra je donijelo presudu u korist grada Banjaluke kojom je poništilo raniju presudu Okružnog suda kojom je zemljište od oko 54 hektara utvrđeno kao vlasništvo Poljoprivredne škole.

Radi se o oko 30 parcela na izuzeteno atraktivnim i vrednim lokacijama na području Lazareva, Derviša (kod Vatrogasnog doma) i Drakulića.

Na osnovu takve presude, Poljoprivredna škola se u zemljišnim knjigama već upisala kao vlasnik zemljišta, iako je, s druge strane, grad Banjaluka tvrdio da se radi o gradskoj imovini koja je školi svojevremeno data isključivo na korištenje.

Međutim, novom odlukom Vrhovnog suda takvo rješenje je ukinuto i vraćeno na ponovno odlučivanje, što, praktično, znači da se predmet vraća na početak i počinje novo suđenje.

U međuvremenu, Okružni sud je obavezan da poništi upis Poljoprivredne škole kao vlasnika spornog zemljišta.

– Prethodnom presudom u korist Poljoprivredne škole, Okružni sud je ignorisao činjenicu da je posebnim zakonskim propisom isključena mogućnost sticanja prava svojine od strane Poljoprivredne škole kao i svih drugih ustanova u kojim se obavlja predškolska, osnovna i srednjoškolska djelatnost – navodi se u presudi.

Kao sličan primer sudske prakse, u presudi je naveden ishod ranijeg spora između preduzeća „Metalogrup“ i Tehnološke škole, u kojem je presuđeno da školsko zemljište predstavlja vlasništvo grada Banjaluke i Republike Srpske.

Cjelokupan slučaj “Poljoprivredna škola” se povlači po sudovima unazad nekoliko godina u nekoliko odvojenih sudskih postupaka.

U međuvremenu, neke od parcela u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole zamijenjene su sa više banjalučkih biznismena tako što su oni u zamenu dali zemljište neuporedivo manje vrednosti u izolovanim selima.

Veliki spor koji javnost pažljivo prati svakako je i onaj sa tržnim centrom Bingo. Osnovni sud nedavno je odbacio tužbu Grada protiv Poljoprivredne škole, Perice Repajića, bijeljinske firme „Oktan promet“ Vojina Mitrovića i najvećeg trgovačkog lanca „Bingo“, koji na kupljenoj parceli treba graditi tržni centar.

Sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da nisu osnovani navodi Grada da je ranije stekao pravo raspolaganja nad spornim zemljištem te da zbog toga to pravo nije moglo biti upisano na Poljoprivrednu školu.

(Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender