10. 07. 2020.
Srpskoj potreban novi Ustav

Srpskoj potreban novi Ustav

Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske: Sazrelo vrijeme za novi Ustav Srpske

Ustavni sud Republike Srpske je jedan od njenih stubova i institucija sa neprikosnovenim autoritetom, čiji je trajni zadatak zaštita ustavnog poretka i zakonitosti, istakao je  predsjednik suda Džerard Selman.

Ustavni sud RS će sutra obilježiti 25 godina postojanja, a Selman, koji je na poziciji predsjednika od 2012, ističe da je ta institucija od osnivanja na visini zadatka. Naglasio je da su odluke suda konačne i obavezujuće te da pravni sistem i poredak mora da funkcioniše u skladu sa Ustavom i zakonom.

– Naše odluke treba tome da doprinose. Radom i postojanjem dajemo Srpskoj suverenost u okviru BiH. Na 20. godišnjicu rada smo konstatovali da je svake godine sve manje povreda načela zakonitosti od institucija koje donose zakone i druga pravna akta. Situacija je, u proteklih pet godina, još popravljena. Vidljiv je ogroman napredak i u funkcionisanju suda, a donesene odluke su u potpunosti poštovane, tako da imamo sve manje predmeta u kojima se utvrđuje povreda načela ustavnosti i zakonitosti. Veliki doprinos dala je jedna preventivna nadležnost Ustavnog suda koji prati određene pojave na koje ukazujemo i najvišim organima, tako da je to dalo dobre rezultate. Autoritet Ustavnog suda je neprikosnoven i nemamo potrebe da intervenišemo u bilo kojoj situaciji – rekao je Selman.

Prvi čovjek te pravosudne institucije je ponovio stav od prije nekoliko godina da postojeći Ustav Srpske već ima previše amandmana da bi bilo moguće mijenjati ga dalje na taj način. Danas smatra da je došlo vrijeme za promjene.

– Mislim da su sazreli uslovi da Republika Srpska dobije novi Ustav, a taj stav dijeli i određeni dio politika. Kada budu stvoreni preduslovi Srpska bi mogla započeti taj posao. To neće biti lako ni brzo. Procedura je komplikovana. Ustav Srpske je, takozvani tvrdi Ustav i dosta predradnji je potrebno okončati da bi novi tekst ušao u zakonodavni odbor – rekao je Selman.

Osvrnuo se i na rad Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu, koje je godinama imalo pune ruke posla, posebno zbog zahtjeva iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Sudije su, u većini slučajeva, utvrđivale da je riječ o tome da su se žalili na politički, a ne na pravni akt, za šta Ustavni sud nije nadležan.

– Vijeće radi u skladu sa amandmanima na Ustav, a i procedura je utvrđena tim amandmanima. Da li se radi o političkim pitanjima ili nekad i o politikanstvu može se vidjeti iz odluka. Dosta postupka je pokrenuto na politička akta koje donosi Narodna skupština. To nije u nadležnosti Vijeća i kada smo na taj način počeli da donosimo odluke, u posljednje vrijeme je daleko manje tih zahtjeva – zaključio je Selman.

Svečana akademija povodom 25 godina rada Ustavnog suda biće održana u Akademiji nauka i umjetnosti, a najavljeno je prisustvo političkog vrha Srpske te gostiju iz zemlje i inostranstva.

Nova zgrada

Iako su određene aktivnosti već završene, još nije počela gradnja zgrade Ustavnog suda Srpske. Džerard Selman ističe da su stvoreni uslovi za taj projekat te podsjetio da je Vlada uplatila novac za građevinsku dozvolu.

– Očekujemo drugu fazu, odnosno realizaciju kompletnog projekta u skladu sa mogućnostima. To ćemo rješavati sredstvima iz budžeta za narednu godinu ili iz dijela za posebne investicije. Strpljivi smo, jer stalno ima pomaka kada je riječ o tom projektu – rekao je Selman.

(glassrpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender