27. 11. 2020.
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić predložio Stanića za direktora SIPA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić predložio Stanića za direktora SIPA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić predložio Stanića za direktora SIPA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je  da je Savjetu ministara BiH predložio da za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) imenuje aktuelnog direktora ove bezbjednosne agencije Pericu Stanića.

– Predložio sam Stanića za direktora SIPA i sada je na Savjetu ministara da odluči. To je mjesto koje pripada Srbima i smatram da ova agencija ne smije ostati bez direktora. Ne bi bilo dobro da ijedna bezbjednosna agencija ostane bez čelnog čovjeka, a kada će se Savjet ministara određivati o tom pitanju, zaista ne mogu prognozirati – rekao je Mektić.

Na pitanje da li je Ministarstvo bezbjednosti upoznato sa najavom predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će već danas iz svoje zemlje vraćati pripadnike Islamske države u matične zemlje i da li ima informacije o tome koliko se u Turskoj trenutno nalazi državljana BiH koji su se borili ili boravili na ratištu u Siriji, Mektić kaže da je za navode turskog predsjednika čuo iz medija.

– Vjerovatno su to oni ljudi koji su bili po kampovima u Siriji, ali zaista nas Turska o tome nije obavijestila. Koliko je državljana BiH trenutno tamo i da li ima onih koji su se borili na strani IS-a, do sada zaista nismo dobili nikakve informacije, ali bilo bi korektno i normalno, ako se u Turskoj već nalaze državljani BiH koji treba da budu deportovani, da nam Turska dostavi te informacije – rekao je Mektić

On je ponovio ranije informacije da bi u BiH trebalo da bude deportovano devet državljana BiH i jedno dijete, podsjećajući da je deportacija odgođena zbog nedavnih događaja u Siriji i da nije poznato kada će biti obavljena deportacija.

On otkriva da je za narednu sjednicu predložen materijal koji se tiče problema ilegalnih migracija, ali da on neće prisustvovati sjednici i da će od Savjeta ministara tražiti da ta tačka bude skinuta sa dnevnog reda.

– U utorak putujem u Katar i neću prisustvovati sjednici Savjeta ministara, a veliko je pitanje da li će uopšte i biti održana – kaže Mektić.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da će, što se tiče angažovanja bilo kakvih bezbjednosnih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, poštovati stav Republike Srpske.

– Nisam upoznat sa ovom informacijom, ali za mene je vrlo važno šta kaže Republika Srpska kada je u pitanju istočna granica i što se mene tiče, poštovaću stav Republike Srpske – rekao je Šarović.

Sličan je stav i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka koji je rekao da za protekle četiri godine u Savjetu ministara nije dozvoljeno usvajanje nijedne odluke štetne po Republiku Srpsku.

– Tako će biti i ubuduće i građani Srpske mogu biti mirni što se tiče svih stvari koje tretiraju interese RS – rekao je Crnadak.

Granica

Dragan Mektić kaže da je čisti spin da je predložio da kao ispomoć na granici sa Srbijom i Crnom Gorom može biti angažovana policija iz FBiH.

– Riječ je o čistom spinu i takvo rješenje nisam predložio. Predlagao sam da se na granici angažuju pripadnici Oružanih snaga BiH koji bi bili nenaoružani i kojima bi komandovala Granična policija, ali takav prijedlog nije dobio podršku Predsjedništva BiH – rekao je Mektić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender