04. 12. 2020.
Vlada Gane: Odluka o priznanju Kosova bila preuranjena

Vlada Gane: Odluka o priznanju Kosova bila preuranjena

Vlada Gane: Odluka o priznanju Kosova bila preuranjena

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države, jer predstavlja kršenje Helsinškog dogovora i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti, navodi se u diplomatskoj noti te države upućenoj Srbiji.

U noti, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je uslijedilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije zemlje, ali da se ispostavilo da je ta odluka bila preuranjena.

“Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena”.

U noti se podsjeća na stav 10. Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, u kojem se ovlašćuje Generalni sekretar da “uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbijeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije i koja će da obezbijedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave, da bi se obezbijedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova”.

Odluka Vlade Gane u tom trenutku vjerovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom, navodi se u noti.

Dodaje se i da je Vlada Gane uzela u obzir postojeći dijalog između Beograda i Prištini čiji je cilj rješavanje tog pitanja i da podržava tekući proces.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je Vladi Republike Gane zbog te odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rješavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

“Odluka Vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i Vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom”, naveo je Dačić.

On je rekao i da očekuje da će ta odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je poručio i da je Gana najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i Metohije i da je njena odluka veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje.

“Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah”, naveo je Dačić.

Gana je 16. država, članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Kosova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender