26. 11. 2020.
Konačno jeftiniji lijekovi od narednog mjeseca

Konačno jeftiniji lijekovi od narednog mjeseca

Povlače se serije sirupa “Flavamed” sa tržišta BiH

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH obaviještena je o povlačenju iz prometa nekoliko serija sirupa “flavamed” zbog sumnje u neispravnost lijeka.

Sumnja se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene flaše za sirup, što dovodi do onečišćenja lijeka.

Iz prometa se povlači sirup “flavamed” serija 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

O povlačenju lijeka Agenciju je obavijestio nosilac dozvole za stavljanje u promet “Berlin-Hemi Menarini BH”.

“Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka za koje se sumnja da su neispravne”, saopšteno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i dodaje da će radi predostrožnosti biti povučene i još neke serije ovog lijeka.

U saopštenju se dodaje da je na tržištu BiH u prometu dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija.

Iz Agencije navode da se pacijenti trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ovoj agenciji svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, dodaje se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender