11. 04. 2021.
Venecija proglašava vanredno stanje

Venecija proglašava vanredno stanje

Venecija proglašava vanredno stanje

Italijanska Vlada proglasiće danas vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji. Cilj je što brža mobilizacija sredstava kako bi se izbjegao nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Nivo mora zaustavio se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

– Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je na srce naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima – rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte koji je došao u grad.

Procedura koja daje Vladi “posebna ovlaštenja i sredstva”

Danas poslijepodne će se u Rimu sastati Vlada kako bi proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja vlastima daje “posebna ovlaštenja i sredstva” kako bi što prije djelovala.

– Spremni smo uputiti prva sredstva – rekao je Konte. Objasnio je da će prije toga učestvovati u sastanku venecijanskih lokalnih vlasti kako bi se razmotrile štete i pripremila rješenja.

Porast nivoa mora u srijedu, u kombinaciji s udarima vjetra i kišom, potopio je gotovo čitav grad. Guverner regiona Luća Zaja govori o 80 odsto. Јedan sedamdesetogodišnjak poginuo je zbog strujnog udara.

Prekid struje u čitavom gradu

More je prevrtalo gondole, izbacivalo vaporete na obalu, poplavilo prodavnice, barove, restorane i uzrokovalo prekid struje u čitavom gradu. Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu ponekad duboku do koljena. Angažovano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave 1966. godine

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. godine kada je plimni talas došao do 194 centimetra.

Grad koji broji 50.000 stanovnika svake godine prima oko 36 miliona turista, od kojih je 90 odsto stranaca.

– U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. Potrebna je bezbjednost kako bi se ovdje živjelo. I naš međunarodni kredibilitet je u igri – ocijenio je gradonačelnik Luiđi Brunaro.

Štetu u ovom trenutku nije moguće izračunati

Gradonačelnik Venecije smatra da je prioritet što prije završiti megaprojekat brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički modul) kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen, a Konte vjeruje da bi ga se vjerojatno moglo završiti do proljeća 2021. godine.

Premijer je takođe obećao nadoknaditi štetu koju u ovom trenutku, kako je rekao, nije moguće izračunati.

Ministar za okolinu smatra da su uzroci katastrofe jasni.

– To je izravna posljedica klimatskih promjena i tropikalizacije meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vjetra – naglasio je on.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender