27. 11. 2020.
SIPA provjerava poslovanje Direkcije za robne rezerve

SIPA provjerava poslovanje Direkcije za robne rezerve

Suspendovana dva službenika SIPA

Državni službenici, radnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su uhapšeni u okviru predmeta “Blic”, preventivno su suspendovani do okončanja istrage ili krivičnog postupka, potvrdio je portparol SIPA Luka Miladinović.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine na prijedlog Tužilaštva BiH službenicima SIPA, Predragu Mrđi iz Banjaluke i Boži Purkoviću iz Istočnog Sarajeva odredio je jednomjesečni pritvor, potvrdili su za N1 iz ove institucije.

Podsjećamo, u okviru operativne akcije “Blic” policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Istočnog Sarajeva i Banjaluke 13. novembra 2019. godine uhapsili su dva državna službenika SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Postoje osnove sumnje da su uhapšeni državni službenici SIPA prekoračili granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva “Pero”, saopštili su tada iz SIPA.

Kako saznajemo, službenici SIPA-e Predrag Mrđa i Božo Purković odavali su službene radnje koje su u okviru predmeta “Pero” poduzimali policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštititu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender