23. 01. 2021.
„Za tvoje dobro“: Pregledi za 27.000 Banjalučana

„Za tvoje dobro“: Pregledi za 27.000 Banjalučana

„Za tvoje dobro“: Pregledi za 27.000 Banjalučana

Zbog velike zainteresovanosti, preventivni zdravstveni pregledi i naredna dva vikenda biće organizovani za mještane Dragočaja, u okviru akcije „Za tvoje dobro“, koja će u toku iduće godine obuhvatiti više od 27.000 Banjalučana.

-S obzirom na to da u Dragočaju imamo veliki broj pacijenata, ekipe koje su počele preglede u ovoj mjesnoj zajednici 2. novembra nastaviće sa pregledima još dva naredna vikenda zaredom – rekli su iz Doma zdravlja Banja Luka, koji akciju preventivnih pregleda provodi na terenu.

Za narednu godinu, za ovu jedinstvenu akciju, koju provode Grad Banja Luka i Dom zdravlja već je pripremljen plan pregleda i gradskim budžetom predviđeno 600.000 KM. Ovo je najveće izdvajanje za preventivne, zdravstvene preglede na nivou cijele BiH, a akcija će biti nastavljena i u idućim godinama.

Prema planu Doma zdravlja, pregledi u narednoj godini počeli bi već krajem januara ili početkom februara, a obuhvatili bi mještane 18 do 70 godina starosti u naseljima: Bulevar, Centar I i II za koje bi pregledi bili organizovani u Poliklinici, zatim mjesne zajednice: Karanovac (Ljubačevo), Borkovići (Bistrica), Piskavica (Gornja Piskvica), Vrbanja (Debeljaci), Kola i Stričići (Pavići).

-Planirano je da preventivnim pregledima u ovim mjesnim zajednicama obuhvatimo 27.193 građanina – istakli su iz ove ustanove.

Uz Dragočaj, od oktobra kada je počela akcija – „Za tvoje dobro“, pregledi su obavljeni u: Motikama, Česmi, Šargovcu, Aginom selu i Bočcu.

Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole. Svi koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulntu porodične medicine i zakažu pregled.

Svi pregledi su potpuno besplatni.

Iz preventivnih pregleda isključeno je stanovništvo koje je već oboljelo od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, zatim stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender