11. 04. 2021.
SIPA prodaje vozila, ovo su početne cijene

SIPA prodaje vozila, ovo su početne cijene

Direktor SIPA na čekanju, moguć novi konkurs

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prije više od 15 dana uputio je Savjetu ministara BiH prijedlog da za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) imenuje aktuelnog direktora ove bezbjednosne agencije Pericu Stanića, ali to pitanje nije se našlo na dnevnom redu, iako je u međuvremenu održana jedna redovna i dvije vanredne telefonske sjednice Savjeta ministara.

Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora “Glasa Srpske”, imenovanje direktora SIPA je “na čekanju”, iako je Mektić tražio da se to pitanje riješi i da Perica Stanić dobije novi mandat. Kada je riječ o rang-listi kandidata koju je napravio Nezavisni odbor Parlamenta BiH i na kojoj je najbolje rangiran Perica Stanić, a potom Darko Ćulum i Siniša Laketa, naš sagovornik blizak Nezavisnom odboru kaže da je sve moguće.

– Ukoliko odlazeći Savjet ministara ne imenuje nikoga, ministar bezbjednosti u novom Savjetu ministara može da postupa po staroj listi i da za direktora predloži nekoga od trojice aktivnih kandidata, a moguće je i da bude raspisan novi konkurs – objašnjava naš sagovornik.

Dragan Mektić kratko je potvrdio za naš list da je uputio prijedlog Savjetu ministara da Stanića imenuju za direktora, ali nije želio da govori ni o kakvim detaljima.

– Uputio sam prijedlog i to je objelodanjeno i nije nikakva tajna, ali sutra ću imati informacije da li će to biti uvršćeno na dnevni red Savjeta ministara – rekao je Mektić, ne želeći da govori više ni o kakvim detaljima.

Ipak, odlično upućeni izvor “Glasa Srpske” tvrdi da je Mektić upravo na dan kada je Predsjedništvo BiH imenovalo funkcionera SNSD-a Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara tražio da se Perica Stanić imenuje za direktora.

– To je prije dva dana indirektno potvrdio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je novinarima sugerisao da “istraže ponašanje ministara u tehničkom mandatu na dan kada su čuli da je imenovan mandatar za Savjet ministara”. Dodik je time praktično objelodanio da je Mektić tražio imenovanje Stanića – kaže naš sagovornik, dodajući da još nije poznato da li su protiv toga bili hrvatski ili bošnjački ministri.

On objašnjava da je mnogo vjerovatnije da su zbog dobrih odnosa lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića hrvatski ministri odbili to imenovanje, ističući da je moguće i da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić odbio da to stavi na dnevni red.

– Rukovođenje SIPA do imenovanja novog direktora treba da preuzme Stanićev zamjenik Đuro Knežević, koji je blizak HDZ-u, pa je moguće da su zbog toga hrvatski ministri odbili da podrže imenovanje. Naime, Stanić do 5. decembra mora da se vrati u MUP RS i stavi na raspolaganje ministru Draganu Lukaču, jer mu tada ističe rješenje o eksternom premještaju i u tom slučaju Knežević ostaje na čelu SIPA – objašnjava naš izvor.

OBA BiH u paketu

Prema tvrdnjama našeg izvora, nije isključeno ni da je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić odbio da imenovanje direktora SIPA stavi na dnevni red zato što Bošnjaci žele da “u paketu” ide imenovanje direktora SIPA i direktora OBA BiH.

– Upravo na dan kada je Predsjedništvo BiH imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara istekao je mandat direktoru OBA BiH Osmanu Mehmedagiću, tako da će rješavanje tog pitanja biti u rukama novog Savjeta ministara – objašnjava naš sagovornik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender