11. 07. 2020.
Sigurne mandate čekaju 842 kandidata

Sigurne mandate čekaju 842 kandidata

Modernizaciju izbornog procesa kroje volja i kasa

Centralna izborna komisija BiH je spremna da počne sa uvođenjem novih, modernih tehnologija u izborni proces, ali preduslov za to moraju da stvore domaći političari.

Istakao je to  predsjednik CIK-a Branko Petrić, reagujući na posljednje izjave u BiH da je potrebno modernizovati izborni sistem o čemu se govori duži niz godina, ali nema potrebne saglasnosti u nadležnim institucijama.

Izborni zakon BiH mijenjan je više od 20 puta, a dosadašnje radne grupe koje su činili poslanici i delegati iz Parlamenta BiH te predstavnici institucija i nevladinog sektora kojima su izbori uža specijalnost uspijevale su samo da usaglase određene kozmetičke izmjene, bez rješenja za krupna pitanja.

Modernizacija izbornog procesa u BiH je još na dugom štapu, mahom zbog nedostatka novca, ali nadležni su ranije nagovještavali da bi prvo na mala vrata mogli da budu uvedeni elektronska olovka te skeneri za brže očitavanje glasova.

Petrić naglašava da redovno ukazuju da je izborni sistem zastario i da treba da budu povučeni konkretni potezi da bi se to promijenilo i uhvatio korak sa tehnološkim dostignućima.

– Svaki put dobijemo verbalnu podršku, ali potrebno je da Parlament BiH putem zakona odluči šta hoće i u kom pravcu hoće da se ide na tom planu. Potrebna su značajna sredstva te sveobuhvatan strateški plan – rekao je Petrić i dodao da bi bez čvrste podloge bilo veoma rizično ući u taj posao.

Jedan pilot-projekat, koji bi trebalo da realizuju sa partnerima, odnosno EU i OEBS-om, u planu je za narednu godinu.

– Tehnologija nije sporna kada je riječ o lokalnim izborima, problem je sa opštim izborima gdje imamo četiri nivoa vlasti. Lokalni izbori nisu međusobno povezani jer ako se problem pojavi u jednoj opštini ili gradu, nema uticaja na rezultate ostala 142 mjesta. Na opštim izborima je dosta komplikovanije – rekao je Petrić.

On je ponovio da je potrebno da nova vlast, kada bude formirana, pristupi imenovanju nove radne grupe koja bi se bavila otvorenim pitanjima, te da su to naveli u posljednjem izvještaju koji su dostavili u Parlament BiH.

Izrada Strategije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces jedna je od ključnih aktivnosti u programu rada CIK-a za iduću godinu, uz izradu Akcionog plana te sprovođenje pilot-projekta, uz korišćenje novih tehnologija u jednom gradu/opštini/distriktu.  U tom aktu su upozorili i na rizike koji bi mogli da im se nađu na putu, a nedostatak novca je jedan od ključnih.

Posljednje ideje o modernizaciji izbora i uvođenju elektronskog glasanja izašle su u javnost nakon prošlosedmičnog sastanka zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojše Radmanovića i delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope. Zajednički stav je da je taj korak potreban.

Pripreme

CIK BiH je počela sa pripremama za lokalne izbore, koji treba da budu na jesen iduće godine, a koji će, prema prvim računicama, koštati više od četiri miliona maraka. Na zvaničnoj internet stranici CIK-a nedavno je objavljeno da su na jednoj od sjednica usvojili i budžetski zahtjev za 2020. godinu, odnosno procijenili da je za izbore potrebno 4,1 milion maraka.

(glassrpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender